Volledig scherm
Vlieginstructeur Elbert Westerhout, Prinsenbeek. © foto BN DeStem

Vliegleraren woest op ministerie: 'Waarom nodeloze extra examens doen?'

BREDA - Een dertigtal instructeurs in het recreatievliegen is naar de rechter gestapt omdat ze 'nodeloos' op kosten worden gejaagd om aan Europese regelgeving te voldoen.

Vlieginstructeur Elbert Westerhout (59) uit Prinsenbeek is hun woordvoerder. Hij voelt zich 'als een lulletje weggezet'. ,,Ik geef al 38 jaar les, maar moet nu ik van een paar ambtenaren nog bewijzen dat ik het kan, zodat mijn brevet in heel Europa geldig is. In België geven ze meteen een stempeltje, in Nederland vinden ze dat ik bijscholing en examens moet doen. Dat kost duizenden euro's."

Het is tegen een ervaren automobilist zeggen dat hij nóg een keer examen moet doen om te laten zien dat hij ook in België kan rijden. De nieuwe eisen gelden louter voor de sportvliegerij. Het bestaande brevet van een sportvlieger wordt kosteloos en zonder examens omgezet. Voor hun instructeurs is dat dus niet het geval.

Westerhout en nog een zestal 'recreational flight instructors' die lesgeven vanaf Breda Airport en Vliegveld Gilze-Rijen zijn op zich vóór de nieuwe Europese regelgeving en gelijkgestelde eisen. ,,Dat verhoogt kwaliteit en duidelijkheid. Maar Nederlandse regelneven doen meteen weer nodeloos moeilijk", betoogde Westerhout inmiddels ook voor de rechtbank namens tientallen collega's op kleinere vliegvelden in het hele land. 'Die ambtenaren' werken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De ILT voert aan dat Westerhout en de zijnen tot 2018 de tijd hebben aan de eisen te voldoen en dat het per recreatie-instructeur afhangt wat hij daarvoor nog moet doen. ,,Kan wel zijn", briest Westerhout, "maar waarom moet ik gaan bewijzen dat mijn Engels voor de cockpit oké is, terwijl ik die bevoegdheid ooit al in het Engels heb moeten halen?"

Het jaagt instructeurs die vaak op vrijwillige basis bij verenigingen de sportvliegers opleiden nodeloos op kosten. Geld uit eigen zak of de verenigingskas. Elbert Westerhout: ,,Voor onze sport, die het toch al best moeilijk heeft, is het euthanasie als mensen financieel moeten afhaken omdat een ministerie wil kommaneuken."

De rechtbank in Breda doet over een paar weken uitspraak.