Daan van Doorn.
Volledig scherm
Daan van Doorn. © Jean Pierre Reijnen

'Vlees straks duurzaam geproduceerd'

DEN BOSCH - Daan van Doorn blijft de komende twee jaar verbonden aan het Verbond van Den Bosch.

De voormalige Vion-topman zet de koers naar volledig duurzaam geproduceerd vlees op 1 januari voluit voort via een stichting die volledig wordt betaald door het bedrijfsleven.

Dat verklaart Van Doorn in een interview met deze krant. Daarmee doorbreekt hij de stilte, ruim een jaar na het Verbond van Den Bosch dat onder zijn leiding tot stand kwam. Sinds begin 2012 werkt Van Doorn met een regiegroep op kosten van de provincie aan de uitvoering van het rapport waarin een commissie van prominenten de weg naar een rigoureuze omslag in de intensieve veehouderij schetst.

Megastallendiscussie

"Neem van mij aan dat de discussie over megastallen binnen drie jaar voorbij is. Want duurzame bedrijven zijn niemand tot last meer. Deze boeren leven in harmonie met hun buren. Ook mestfabrieken die niemand ruikt, zullen worden geaccepteerd", schetst hij het scenario voor het einde van de conflicten op het Brabantse platteland over de grootschalige veehouderij.

Van Doorn wil boeren een nieuw perspectief bieden en daarmee de agro-industrie als economische factor van betekenis overeind houden. "We staan nog maar aan het begin van de slag naar een duurzame veehouderij. Als we het nu goed aanpakken, zijn we over vier jaar de concurrentie voor. Dan kopen ze in het buitenland ons duurzaam geproduceerde vlees."

Hij kondigt aan dat de supermarkten in mei 2013 van start gaan met een intern controlesysteem van keurmerkvlees uit zowel binnen- als buitenland. "Vlees dat niet aan hun eigen kwaliteitseisen voldoet, verdwijnt uit de winkel." De Voedsel- en Warenautoriteit moet volgens Van Doorn de controles op fraude voor zijn rekening nemen. "Wie de boel bedondert loopt het risico te worden gepakt."

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”