Volledig scherm
ANP

Vijf vragen over crowdfunding: wat is het en kan iedereen er aan doen?

BREDA - Werd in Nederland in 2011 middels crowdfunding nog een bescheiden 2,5 miljoen euro bijeengebracht, vorig jaar was dat maar liefst 170 miljoen euro. Het is sterk in opkomst, blijkt dus wel. Maar wat is crowdfunding nu precies? We leggen het uit aan de hand van vijf vragen.

1. Wat is crowdfunding precies?
Bij crowdfunding wordt voor de financiering van een project niet aangeklopt bij de bank, maar wordt (meestal online) geld ingezameld bij het brede publiek. Omstreeks de eeuwwisseling deed crowdfunding zijn intrede in de Verenigde Staten, in eerste instantie voor muziekprojecten. Via een site (platform) konden artiesten hun song laten horen waarna publiek vrijwillig geld kon doneren. Als er genoeg geld bij elkaar was gebracht, konden artiesten daarvan een album laten opnemen. Het eerste muziekplatform was Sellaband, een Nederlands initiatief, dat in 2006 werd opgericht. In 2009 kwam daar Kickstarter bij, een platform dat zich richt op creatieve producten.

2. Wat voor soorten crowdfunding zijn er zoal?
Crowdfunding kan op verschillende manieren:

Equity based: De investeerder koopt een aandeel in een onderneming. De ondernemer krijgt op die manier een startkapitaal, de investeerder profiteert van de toenemende waarde van een bedrijf (of draagt een deel van het verlies als het niet goed gaat). De aandelen van een gecrowdfunde onderneming mogen niet vrij verhandeld worden. Loaned based: de investeerder leent geld, de ondernemer betaalt dit met rente terug. Donatie: de investeerder geeft geld aan goed doel en krijgt niets terug. Reward based of sponsoring: de investeerder krijgt korting op het product dat hij financiert, mag voorinschrijven of krijgt een ticket.

3. Wordt er veel geld ingezameld via crowdfunding?
Geld inzamelen via crowdfunding wordt steeds populairder. werd er in 2011 in Nederland nog 2,5 miljoen euro ingezameld op deze manier, in 2016 werd er 170 miljoen euro opgehaald voor in totaal 4.827 projecten (bron: Douw & Koren, crowdfunding agency). Het meeste geld werd geleend.

4. Kan iedereen aan crowdfunding doen?
Ja, in principe kan iedereen een actie op touw zetten om geld bij elkaar te krijgen voor een bepaald doel. Er zijn echter ook online platforms die bemiddelen tussen geldgevers en geldvragers. Gaat het daarbij om investeringen in bedrijven (equity based) of leningen (loan based) dan houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht.

5. Hoe weet ik of ik met bonafide partijen in zee ga?
Op de site van de AFM staat een lijst met crowdfunding platforms die een vergunning hebben van de toezichthouder. Verder is er een branchevereniging: Nederland Crowdfunding. Die hanteert gedragsregels voor haar leden, maar is alleen voor platforms die zich richten op bedrijfsfinanciering.