Volledig scherm
Ronnie James Dio, geen hologram © AFP

Vernietigende reacties op eerste hologramconcert in Nederland: 'Belediging voor de artiest'

TILBURG – Het klinkt zo aantrekkelijk: concerten bijwonen van legendarische artiesten die niet meer onder ons zijn, door middel van een hologram. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. Voormalig Black Sabbath-zanger Ronnie James Dio, overleden in 2010, verrees woensdagavond als hologram in Tilburg, maar heel positief werd daar niet op gereageerd.,,Het was een belediging voor de artiest.”

Al meer dan zeven jaar is Ronnie James Dio niet meer onder ons, maar woensdagavond stond de uitvinder van de hoorngroet zowaar op het podium in Tilburg. Als hologram, weliswaar. 

Zeg maar gerust een technisch hoogstandje. Nieuw is het echter niet: vorig jaar debuteerde de technologie tijdens de concerten van Holland Zingt Hazes. Toen verscheen uit het niets een levensecht hologram van André Hazes op het podium: een emotioneel hoogtepunt voor veel fans.

Eerste keer

Dat was woensdagavond wel anders. Hoewel het de eerste keer was dat een concert volledig om een hologram draaide, leverde het nauwelijks positieve reacties op. Na afloop werd vooral geklaagd over de kwaliteit van het hologram en over twee grote schermen die het zicht blokkeerden. Hierdoor was Dio op veel momenten niet eens zichtbaar.

,,Volledig ondermaats”, constateert Peter Swysen op Facebook. ,,De kwaliteit van dat hologram was beneden alle peil. Een wereld van verschil met de band die ik in jaren tachtig meermaals gezien heb. Kan het niemand aanraden.” Peter staat daarin niet alleen: veel bezoekers bestempelen het hologram als amateuristisch, onder wie ook Wouter Schulte.

'Heel laag'

,,Wat een aanfluiting”, schrijft hij op de pagina van 013. ,,Ik snap het idee van hem toch live kunnen zien, maar dit is wel héél laag. Wederom het bewijs dat mensen bereid zijn om alles uit te melken, zelfs als je dood bent.” Medebezoeker Erwin Baron toont zich ook kritisch. ,,Het had veel mooier kunnen zijn. Het was erg matjes en vlak.”

Rutger van der Kaaij trekt zelfs het hele hologram in twijfel ,,Dit was geen hologram, maar een spiegelreflectie. Concertduur was bijzonder kort. Belediging voor Dio.” Toch zijn er ook enkelen die terugkijken op een bijzondere avond. ,,Het was een mooi eerbetoon aan een geweldige zanger", meldt Jan van Ommeren.

Audio-opnamen

Vorig jaar was de excentrieke rockster, bekend van onder meer Black Sabbath en Rainbow, voor het eerst als hologram te zien op een Duits festival. Daarvoor werden audio-opnamen van live-optredens gebruikt van de zanger.

Reactie 013

Volgens gitarist Graig Goldy, een van de leden van de Dio Band, hadden hij en andere bandleden al heel lang de intentie om met een hologram van hun voormalige vriend te touren. 

,,Dit geeft zijn fans de kans om hem nu eens goed te zien. Ze hoeven niet meer afhankelijk te zijn van slechte opnamen die op YouTube staan.” Ook de vrouw van Dio vertelt dat hij een hologram geweldig zou hebben gevonden.

Een woordvoerder van 013 geeft aan de negatieve reacties gezien te hebben. Een oordeel wil hij zelf niet geven. ,,Dat laten we over aan de bezoekers.” Dat een hologram overigens wel kan werken, werd vorig jaar duidelijk tijdens Holland Zingt Hazes. 

Dat werd uiteindelijk een emotioneel hoogtepunt voor veel fans. Niet alleen doordat hun idool voor even terug leek te zijn op het podium maar ook doordat het visuele effect gecombineerd werd met een niet eerder uitgebrachte geluidsopname van Hazes’ stem. 

In combinatie met een live begeleiding door de band van Eric van Tijn vormde dit het verbluffende effect dat zelfs de televisiejournaals haalde.

Tekst gaat verder onder deze video

Hologramconcerten

Gisteren werd er overigens opnieuw een hologramconcert aangekondigd. Op 23 april is in het nieuwe Luxor in Rotterdam een hologram te zien van de 29 jaar geleden overleden zanger Roy Orbison. 

De kaartverkoop voor dat concert begint vandaag.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement