Volledig scherm
Statushouders. © ANP

Veel minder statushouders hebben een huis nodig in West-Brabant (cijfers)

ETTEN-LEUR - Gemeenten in West-Brabant hoeven in 2017 honderden statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) minder te huisvesten dan dit jaar.

Dat blijkt uit het pas verschenen overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit ministerie legt elke gemeente een taakstelling op als het gaat om het vinden van onderdak voor statushouders. Deze taakstelling geldt voor een periode van een half jaar.

Voor de periode 1 januari tot en met 30 juni 2017 wil het Rijk dat er in Nederland 13.000 mensen met een verblijfsvergunning worden gehuisvest. Dat zijn er tienduizend minder dan de tweede helft van 2016. Het betekent dat ook de gemeenten in onze regio minder woningen hoeven te zoeken dan was voorspeld.

Reden is dat er al een tijdje fors minder asielzoekers Nederland binnenkomen. Bovendien is er sprake van minder kansrijke asielverzoeken Zo daalt het aantal te huisvesten statushouders in de gemeente Breda van 246 in de tweede helft van 2016 naar 138 over de eerste zes maanden van 2017.

Ook in andere steden in West-Brabant is de daling in absolute getallen stevig te noemen. In Bergen op Zoom daalt het aantal te huisvesten vergunninhouders van 90 naar 51, in Roosendaal van 104 naar 59, in Etten-Leur van 58 naar 33 en in Oosterhout van 73 naar 41.

Een aantal gemeenten heeft naar aanleiding van de opdrogende asielinstroom al besloten om buiten de verplichte taakstelling, geen extra statushouders meer op te nemen. Zo besloot de Halderbergse raad donderdag geen extra inspanning meer leveren. Sommige gemeenten zijn overigens nog niet op de hoogte van de nieuwe huisvestingscijfers. Zo laat de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer via zijn woordvoerster weten van niets te weten.

Lees zaterdag meer in BN DeStem