Volledig scherm
Landgoed Vijverhoeve in Huijbergen. © Chris van Klinken/Pix4Profs

‘Veel landgoedplannen in West-Brabant zijn langzame dood gestorven’

Wonen op een landgoed, in een landhuis ‘van allure’. Voor de een z’n droom, voor de ander realiteit. Nodig: doorzettingsvermogen, zakelijk inzicht en veel, heel veel geduld.

Toen de provincie Noord-Brabant in 2004 met de regeling Rood voor Groen de mogelijkheid creëerde om landelijk of agrarisch gebied te veranderen in een landgoed waarop landhuizen mogen worden gebouwd, regende het initiatieven.

Het eerste nieuwe landgoed in West-Brabant was Westcreecke in Dinteloord, de jongste loot aan de stam is Landgoed Weerijs in Rijsbergen, dat volgend jaar moet verrijzen. „Vooral in het begin was de regeling populair”, vertelt Inge Slippens, planoloog bij de provincie Noord-Brabant en destijds betrokken bij de totstandkoming van de regeling, die inmiddels is opgenomen in de Verordening Ruimte 2014. „Ook bij boeren die wilden stoppen. Er zijn dik over de honderd initiatieven binnengekomen. Maar veel plannen zijn toch een langzame dood gestorven. Het blijkt moeilijk om de woningen te verkopen.”

Nieuwe natuur
Doel van de regeling is het realiseren van nieuwe natuur. De landgoedeigenaar in spe moet minstens 10 hectare grond kopen. Op minimaal de helft daarvan moet hij natuur aanleggen. In ruil daarvoor mag hij per 5 hectare één huis bouwen. Maar niet zomaar een huis. In de verordening staat letterlijk dat de huizen ‘een karakteristieke verschijningsvorm van allure’ moeten hebben en een inhoud van 1.500 kubieke meter. Slippens: „Het moet niet zo zijn dat er allemaal kleine villa’s worden gebouwd. Het moeten robuuste gebouwen zijn.”

Maar omdat ook de provincie weet hoe moeilijk zulke robuuste gebouwen tegenwoordig zijn te slijten, mag die 1.500 kubieke meter ook een twee-onder-een-kapper zijn. In de oude regeling stond dat 90 procent van het gebied opengesteld moest zijn voor publiek. „Die strikte eis hebben we losgelaten”, zegt Slippens. „Het gaat erom dat het gebied voldoende openbaar toegankelijk moet zijn. En of dat nu 70, 80 of 90 procent is, dat is minder belangrijk.”

Fiscale voordelen
​Bij een landgoed dat voldoet aan de Natuurschoonwet 1928, kan de landgoedeigenaar gebruik maken van een aantal fiscale voordelen. Zo is het landgoed onder meer vrijgesteld van onroerende-zaakbelasting en wordt die niet berekend over de economische maar over de bestemmingswaarde. Ook geldt dat als een landgoed is opengesteld, er geen schenk- en erfbelasting over hoeft te worden betaald (zie voor een compleet overzicht van fiscale voordelen rvo.nl).

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.