Volledig scherm
Voor haar 2-jarige zieke dochtertje Marly heeft Anky Kromodimedjo Stichting Marly opgericht. De ouders van Marly hopen hiermee geld in te zamelen voor haar behandeling. Op de foto staat Anky met haar twee andere kinderen. © Sander Verhoeven/BeeldWerkt

Vechtertje Marly (3) uit Tilburg is tumor de baas

TILBURG - Ze moest vechten voor haar leven, deed geen oog dicht en zag door alle behandelingen in het ziekenhuis haar broertje en zusje zelden. Maar de 3-jarige Marly Kromodimedjo uit Tilburg is supersterk. Ze verzamelde al haar energie om de behandeling te doorstaan die haar weer beter maakte. En dat lukte: de dappere peuter is tumorvrij en mag in maart zelfs naar de kleuterschool. ,,We hadden dit niet eens durven dromen. Vorig jaar lag ze nog op de intensive care”, vertelt haar moeder Anky.

Op 2-jarige leeftijd wordt Marly plotseling ernstig ziek. Haar ouders slaan alarm en haasten zich naar het ziekenhuis. Daar komen ze tot een vreselijke ontdekking: een tumor, precies tussen haar rugwervels.

Neuroblastoom
Volgens de artsen gaat het om neuroblastoom, een vorm van levensbedreigende kanker die bij kinderen tot vijf jaar voorkomt. Het is het begin van een rits aan ziekenhuisbezoeken. Marly ligt met grote regelmaat op de spoedeisende hulpafdeling in het Utrechtse Prinses Maxima Centrum.

Veel chemokuren en behandelingen volgen. De één nog zwaarder dan de ander. Maar Marly is sterk en boekt vooruitgang. Op een gegeven moment is er zelfs niets meer van de tumor te zien.


Een enorme opluchting
,,We hebben vorige week weer een scan gehad. Daar was niets op te zien, behalve wat littekenweefsel, een enorme opluchting”, zegt Anky. ,,Dit goede nieuws konden we wel gebruiken. We hebben een hele heftige periode achter de rug. Marly heeft emotioneel een ontzettende klap gehad.”

Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek. Vorig jaar nog lag Marly op de intensive care. Aan de beademing, te vechten voor haar leven. ,,We hadden nooit gedacht dat ze in een jaar zó zou verbeteren. Maar ze is nog altijd flink aan het revalideren. Ze heeft weinig kracht in haar benen en kan dus niet op beide benen lopen.”

'Angst dat terugkeert blijft'
Door alle chemokuren is bovendien schade ontstaan aan haar hartspier. Hiervoor krijgt Marly medicijnen. ,,Gelukkig merkt ze er vooralsnog niets van. We hopen met heel ons hart dat er nu betere tijden voor haar aanbreken. De angst dat de tumor terugkeert blijft, maar voor nu willen we vooral van dit moment genieten.”