Volledig scherm
In België is bij twee wilde everzwijnen de Afrikaanse varkenspest vastgesteld. © Shutterstock

Varkenspest in België laat alarmbellen in Brabant af gaan

DEN BOSCH - De Afrikaanse varkenspest die zijn kop heeft opgestoken in België, is voor de provincie Brabant reden om zich op het ergste voor te bereiden. Dat de zeer besmettelijke ziekte op een paar honderd kilometer afstand opduikt, is een grote tegenvaller, heeft landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings laten weten aan Provinciale Staten.

Quote

We bereiden ons voor op diverse scenario's.

Anne-Marie Spierings

De provinciebestuurder heeft intussen al overleg gevoerd over de gevolgen die de besmetting met zich meebrengt.

De varkenspest komt niet helaas onverwacht. ,,We volgden vanuit Nederland en op het provinciehuis in Den Bosch al zeer consequent de stand van zaken rond de plekken in Oost-Europa waar Afrikaanse varkenspest voorkomt. Om er tijdig op voorbereid te zijn. Dat zíjn we ook. Maar dat het nu ineens op een paar honderd kilometer afstand opduikt, is een onverwachte tegenvaller’’, aldus Spierings. Ze volgt de ontwikkelingen ‘nauwgezet’ en bereidt zich voor op ‘diverse scenario’s’.

Voorlopig bestaat de rol van de provincie volgens de gedeputeerde uit het verzorgen van tijdige, zorgvuldige informatie aan diverse doelgroepen en het Brabantse publiek’.

Het virus dat de Afrikaanse varkenspest verspreidt zich niet via de lucht, zoals het geval is bij de klassieke varkenspest die Nederland ongeveer twintig jaar geleden trof. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkensachtigen, maar ook bijvoorbeeld via besmette materialen of besmet voer.

  1. Poppodium 013 bestaat 20 jaar: twintig feiten op een rij

    Poppodium 013 bestaat 20 jaar: twintig feiten op een rij

    TILBURG - Precies twintig jaar geleden opende Poppodium 013 de deuren. Het grootste poppodium van Nederland en dat in hartje Tilburg. Voor die tijd was dat nog uniek, want het was het eerste nieuwe gebouw voor popmuziek in het stadscentrum en het zette een voorbeeld neer voor andere poppodia. Een nieuwbouwgolf aan professionele poppodia in andere delen van het land volgde. Maar weet je ook waar die cd's aan de buitenkant van het gebouw voor staan? En hoeveel mensen er na de heropening van 2015 nu in passen? Twintig feiten over 013 op een rij: