De nieuwste Efteling-attractie Fabula.
Volledig scherm
De nieuwste Efteling-attractie Fabula. © Efteling

Van ‘spuuglelijk’ tot ‘echt prachtig’: reacties op nieuwe Efteling-attractie sterk verdeeld

Bezoekers van de Efteling kunnen vanaf vrijdag - alweer - naar een nieuwe attractie. Het pretpark in Kaatsheuvel opende maandag de deuren van Fabula al voor abonnementshouders en vanaf nu kan iedereen de attractie bezoeken. De reacties zijn al direct sterk verdeeld. Voordat jij Fabula bezoekt, moet je dit even weten.

Nooit meer PandaDroom

Fabula neemt de plek in het park over van de PandaDroom. Daarmee kwam er vorige maand na zeventien jaar een einde aan die 4D-film, gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Fabula is ook een 4D-fim maar kent een totaal ander verhaal. Wel zijn er dezelfde effecten. In totaal tien, bijvoorbeeld water, geur en wind in het gezicht van de bezoekers.

Waarom?

Volgens de Efteling kunnen er nu meer gasten naar de film. Fabula duurt namelijk acht minuten en is zodoende korter dan de PandaDroom. Ook belooft de Efteling betere 3D-technieken. Daarnaast krijgt de attractie een stijl die beter past bij de rest het park. Het WNF bood mensen graag een serieuze blik op de wereld. Dat komt niet altijd overeen met de Efteling, met haar wereld vol fantasie. Al bij het ontwikkelen van de attractie botste dat.

Tekst gaat verder.

Het restaurant van de nieuwste Efteling-attractie Fabula.
Volledig scherm
Het restaurant van de nieuwste Efteling-attractie Fabula. © Efteling

Kosten

Goedkoop is de nieuwe aanwinst niet. De verbouwing kost de Efteling 3,5 miljoen euro, laat het attractiepark weten. Naast een nieuwe film met betere 3D-technieken komt er een nieuw restaurant en een nieuwe souvenirwinkel. 

Verhaal

Uiteraard is Fabula een sprookjesachtig verhaal. Het gaat over een beer en een eekhoorn. De Efteling: ‘Het botert niet tussen de knorrige beer en de andere dieren, waarop Klaas Vaak besluit de beer een paar levenslessen bij te brengen. Tijdens een avontuurlijke droom bezoeken de beer en de eekhoorn leefwerelden van andere dieren en leren zich aan te passen. Dat zorgt voor wonderlijke, hilarische, spannende en ontroerende momenten’.

Makers

Fan van Wallace & Gromit? Dan bof je. Fabula wordt namelijk gemaakt door dezelfde makers: Aardman Animations uit Groot-Brittannië. Aardman werkte in het verleden ook met de band Coldplay. Componist René Merkelbach zorgde voor de muziek. Jeroen Verheij ontwierp de karakters.

Tekst gaat verder onder Tweets.

Reacties 

Sinds maandag zijn abonnementhouders welkom. Zij stonden die dag massaal in de rij. Hun reacties op Twitter lopen nogal uiteen. De een spreekt van een ‘verschrikkelijke voorshow’ en een ‘spuuglelijke hal’, de ander roemt de attractie: ,,Fabula was prachtig, de kwaliteit van de hoofdshow (overigens ook de voorshow) is echt prachtig geworden, het geluid is heel goed gedaan, wat je ziet in de voorshow loopt goed over naar de hoofdshow.”

Voor het vernieuwde restaurant geldt eigenlijk hetzelfde. Waar sommige bezoekers het menu maar niets vinden, hebben anderen heerlijk gegeten. Tja, er zit dus maar één ding op: snel zelf een kijkje nemen.

Neem hier een kijkje achter de schermen bij Fabula:

Efteling-attractie Fabula opent deze week.
Volledig scherm
Efteling-attractie Fabula opent deze week. © Efteling
  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.