De toekan van horecafamilie Van der Valk, één van de honderd voorwerpen in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur.
Volledig scherm
PREMIUM
De toekan van horecafamilie Van der Valk, één van de honderd voorwerpen in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur.

Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.

Ook het Dafje uit Eindhoven en de geknoopte touwstoel van de in Boxtel geboren Marcel Wanders behoren tot de beeldbepalers van de populaire cultuur in Nederland. Journalisten van de Volkskrant stellen de lijst samen en motiveren hun keuze in een reeks van honderd artikelen. Uitgeverij Thomas Rap voegt de verhalen samen in een boek. Het Noordbrabants Museum doet een eigen duit in het zakje met een tentoonstelling, van 20 juni tot en met 27 september.