Beoordelingen door Zoover.
Volledig scherm
Beoordelingen door Zoover. © BN DeStem

Uitbaters over recensiesites: 'Negatieve reacties kunnen je kapot maken'

ETTEN-LEUR - Weekendje weg, vakantie plannen? Wie werpt dan geen blik op sites als Zoover of Tripadvisor? Wat zijn de beste accommodaties op de bestemming en vooral, waar moet je níet zijn? Met name de laatste categorie levert soms recensies op waarvan je nekharen recht overeind gaan staan, zoals verhalen over bedwantsen, vieze douches, onbeschoft personeel of een beroerde ligging.

Toch is het niet altijd makkelijk om reviews op waarde te schatten. Krijgt een stek twee slechte recensies, maar staan daar acht goede tegenover, wat zeggen die slechte dan? Want klagers zijn er altijd. En wanneer zijn ze gepost? Misschien is de boel intussen wel gerenoveerd. Of is er een nieuwe eigenaar die de bezem door de tent heeft gehaald.

Quote

Kom niet pas achteraf met je klacht, dan kunnen we er niets meer aan doen

Mieke van den Berg, vakantiepark Linberg Park
Mieke van den Berg, mede-eigenaar van Linberg Park in Molenschot.
Volledig scherm
Mieke van den Berg, mede-eigenaar van Linberg Park in Molenschot. © Ine Cup

BN DeStem bezocht een aantal accommodaties in West-Brabant en vroeg aan beheerders hoe zij tegen recensies aankijken. Een van hen is Mieke van den Berg, mede-eigenaar van Linberg Park in Molenschot. Het park bestaat voor het merendeel uit vaste plaatsen, maar biedt ook chalets en kampeerplaatsen te huur aan. Linberg Park krijgt zowel juichende recensies, alsook een paar zure. ,,We hadden dit seizoen ruim tweehonderd boekingen voor een kort verblijf. Als we dan drie of vier slechte reviews hebben, hoe slecht is dat dan?’’, aldus Van den Berg. 

Niet dat ze de klachten wil bagatelliseren. ,,We weten dat sommige gasten overlast veroorzaken. We doen er alles aan om dat te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Daarom zijn we ook bezig ons reglement aan te passen en drukken we mensen op het hart om ons meteen te waarschuwen als ze overlast ervaren.’’ Want dat stoort haar misschien nog wel het meeste. ,,Kom niet pas achteraf met je klacht, dan kunnen we er niets meer aan doen.’’

Quote

Bij Zoover zouden ze bij negatieve reviews de volledige naam van iemand moeten verplich­ten

Els Wouters, mini-camping De Wielewaal

Els Wouters, eigenaar van mini-camping De Wielewaal in Baarle-Nassau gaat een stap verder. Hoewel ze zelf geen last heeft van negatieve recensies - De Wielewaal is al jaren koploper in Brabant in de categorie campings - breekt ze een lans voor collega-exploitanten: ,,Bij Zoover zouden ze bij negatieve reviews de volledige naam van iemand moeten verplichten. Nu zijn het vaak anonieme reacties, of onder pseudoniem. Dergelijke reacties kunnen je kapot maken als ondernemer. Als de naam bekend is, kunnen collega's elkaar voor zo iemand waarschuwen."

Zover gaat Zoover echter niet, laat een woordvoerder weten. ,,Uitbaters kunnen zelf reageren op recensies. Zijn ze het helemaal niet eens met een recensie, dan sturen ze ons een mailtje. Als we twijfelen of een reviewer er echt is geweest, dan nemen wij contact op met diegene. Maar verder, wij checken alle reviews die op de site worden gezet en halen alleen de hele bizarre eruit.’’

Beoordelingen:

CAMPINGS - BESTE CAMPING - Camping De Wielewaal, Baarle-Nassau

Vlak bij de grens ligt de best beoordeelde camping van Brabant in 2014 en 2016. Els Wouters, die De Wielewaal runt met haar man en dochter, heet me welkom. De boerencamping ziet er uit om door een ringetje te halen. Strak gemaaide gazonnetjes en een ruime camperplaats, recht tegenover een van de twee sanitairs. Voor een plasje hoef ik amper 20 meter te lopen. Daarbinnen is het kraakhelder en sfeervol; vaatdoekjes liggen sierlijk gedrapeerd over de wastafels. WC-papier is aanwezig, zelfs in de (gratis) doucheruimtes! “Voor als er plukjes haar in het putje belanden. Dan kun je het met wat papier weghalen, ook als het van een ander is”, legt Els uit. Slim en hygiënisch!

De sfeer tussen de gasten op de seniorencamping is joviaal. Een clubje is ’s avonds aan het jeu de boulen; links en rechts op de velden wordt een praatje gemaakt. “Je zit hier niet boven op elkaar, dát is zo fijn”, zegt een gaste bij de afwas.

De boeren/seniorencamping ziet eruit om door een ringetje te halen.
Volledig scherm
De boeren/seniorencamping ziet eruit om door een ringetje te halen. © n.v.t.

’s Ochtends prikkelt een lichte mestgeur mijn neus en voelt de grasmat nog vochtig aan. Vogels laten horen dat ook zij wakker zijn. Tijd om te gaan. Ik heb een prima verblijf gehad, al vind ik De Wielewaal misschien iets té perfect. Maar ik ben dan ook nog piepjong…

Reactie eigenaresse Els Wouters: ,,We kiezen voor een oudere doelgroep. Om de rust te waarborgen is de leeftijd voor kinderen beperkt tot zes jaar. Zo kwamen we aan de enige negatieve review op Zoover. Een man was boos omdat zijn kleinkinderen niet mochten komen en gaf ons een 1 voor kindvriendelijkheid. En hij heeft niet eens bij ons gelogeerd.”

Verder krijgen ze vrijwel louter tienen. ,,Dat willen we graag zo houden. Ergens is het wel jammer dat mensen zo al weten wat ze kunnen verwachten. Zo is de verrassing er een beetje van af.”

Zoover 9,6
Ons oordeel 9

CAMPINGS - SLECHTSTE CAMPING - Camping Residence Waterweelde, Moerdijk

Schapen grazen tegenover de ingang, op de helling van de dijk. Een aardige medewerker wijst een plek voor de camper aan. ,,Daar ligt puin onder de grond. Anders moet ik je morgen misschien wegtrekken.”

Het veld is alleen aan de randen bezet. Het middendeel zit vol bulten en kuilen, het gras staat hoog. Rond de huisjes oogt het beter. Daar is ook de enige wasruimte, dus moet ik een aardig stuk lopen.

Een van de heren-wc’s bevat oude remsporen. Bij één douche is het putje bedekt met een dikke pluk haar. Een handdoek is in een wastafel geslingerd. Om te douchen en af te wassen heb je munten nodig à 1 euro. Die zijn bij de receptie te koop, maar die is op zondag dicht.

Het is middag en rustig. In het even propere als lege grand café bestel ik een warm maal voor 10 euro. Heerlijk! 

Het veld is alleen aan de randen bezet. Het middendeel zit vol bulten en kuilen, het gras staat hoog.
Volledig scherm
Het veld is alleen aan de randen bezet. Het middendeel zit vol bulten en kuilen, het gras staat hoog. © jacques hendriks

Even gilt Duitse heavy metal over Waterweelde, maar vanaf 21.00 uur is het stil.

’s Ochtends spreek ik een gaste. Ze heeft een jaarplaats om dicht bij haar kleinkinderen te zijn. Tevreden is ze niet: ,,Het sanitair wordt amper schoongemaakt. De glijbaan is gevaarlijk en de grond drassig. Ik wil een vlonder voor mijn caravan neerleggen, maar dat mag niet.” Ze wijst op de wifi-kosten: 3 euro per dag, 10 per week of 100 per jaar.

Bij vertrek zeggen de schapen me gedag, dankzij hen kan ik me nog net vinden in de Zoover-waardering: een 5,5.

Reactie medewerker Waterweelde: ,,Wij lezen de klachten op internet ook, maar ze hebben het mij nog nooit rechtstreeks verteld. We maken iedere dag schoon, maar kunnen het sanitair niet constant controleren." De drassige grond is al jaren een probleem: ,,Er ligt een olieleiding van Shell onder, daarom mogen we er niks aan doen.”

Zoover 5,5
Ons oordeel 5,5

HOTELS - BESTE HOTEL - Hotel Central, Roosendaal

De 9,4 op Zoover belooft meer dan goeds, voor dit aan het station gelegen Hotel Central in Roosendaal. Ik neem het ervan en check zaterdagavond in bij een uiterst correcte jongeman voor een tweepersoons suitekamer (128 euro, incl. ontbijt). De kamer op de begane grond bestaat uit twee ruimtes. 

De eerste aanblik: zeer ruim, maar wat bedompt. De bruine vloerbedekking en donkere muren nopen om zelfs op deze zonnige dag alle lichten aan te doen. De kamer is schoon, maar niet superschoon. Je ziet alles op donker tapijt en de ramen mogen weleens gezeemd. Net als bij mij thuis, dus prima. Wat wel tegenvalt: de vloerbedekking aan de rand van het bed is kletsnat door een lek. De hotelmedewerker reageert behulpzaam en legt wat handdoeken op de grond. 

De kamer op de begane grond bestaat uit twee ruimtes. De eerste aanblik: zeer ruim, maar wat bedompt.
Volledig scherm
De kamer op de begane grond bestaat uit twee ruimtes. De eerste aanblik: zeer ruim, maar wat bedompt. © hille van de kaa

Ondanks de minpuntjes, ben ik vrolijk gestemd over de kamer: de stilte, het ruime bed en het privéterras aan de achterzijde maken alles goed. ’s Avonds smul ik van een heerlijk diner in het eigen restaurant Sistermans. ’s Ochtends blijkt bij het ontbijt vooral veel op. De hotelgast voor mij pakt de laatste worstjes, bacon, en eieren. Ook melk en citroenwater zijn op. Ach, ik ben vegetariër en yoghurt is ook lekker. Ondanks een paar schoonheidsfoutjes overheerst een zeer tevreden gevoel. 

Dankzij het vriendelijke personeel en de familiare, gemoedelijke sfeer die in het hotel hangt. Dat ik zondag direct gebeld word voor mijn ‘per ongeluk’ vergeten toilettas, stemt zeer positief. Het allerbeste hotel van West-Brabant? Dat weet ik niet. Wel is het simpelweg een heerlijke plek om voor een nacht te vertoeven. 

Eigenaresse Trudie Roskam laat weten dat ze het erg belangrijk vindt dat gasten zich verwend voelen. ,,We streven perfectie na, maar een foutje kan er altijd insluipen. Dan is het belangrijk dat we het goed oplossen."

Zoover 9,4
Ons oordeel 8

HOTELS - SLECHTSTE HOTEL - Hotel Prèmiere Classe, Breda

'We hielden de deur angstvallig gesloten’, ‘Net een gevangenis’, ‘Eens en nooit meer’. De online recensies van Hotel Première Classe in Breda doen mij geloven dat ik beter een peperspray in kan pakken dan een tandenborstel voor mijn voorgenomen verblijf aldaar. Wie wil er slapen in een hotel waarvan gezegd wordt dat ‘de hasjdealer een deur verderop zit’?

Toch wel heel veel mensen, zo blijkt als ik op een dinsdagavond zonder reservering geen kamer meer kan krijgen. Volledig bezet, meldt de vriendelijke baliemedewerkster, die nog nipt een boeking voor de volgende dag kan maken. Ook dan staat de parkeerplaats van het hotel afgeladen vol met Poolse, Belgische en Nederlandse kentekens.

Het is schoon, het tweepersoonsbed ligt prima en de douche isweliswaar erg basic, maar functioneert goed.
Volledig scherm
Het is schoon, het tweepersoonsbed ligt prima en de douche isweliswaar erg basic, maar functioneert goed. © hille van de kaa

Deze woensdagavond lijken vooral klussers de weg naar het goedkope budgethotel op het ietwat mistroostige bedrijventerrein Minervum tussen Breda en Dorst te hebben gevonden.

Werklui laden hun busjes uit en drentelen heen en weer voor het hotel. Eén van hen houdt vriendelijk de deur voor me open. Op de gang snuif ik eerst een overdadige schoonmaakgeur en vervolgens een penetrante urinedamp op. Een bord met strenge huisregels herinnert mij eraan dat ik niet in een viersterrenetablissement ben beland.

Ik open de deur van kamer 434 en slik. De celbeschrijving, die snap ik wel. Aan de andere kant: het is schoon, het tweepersoonsbed ligt prima en de douche is weliswaar erg basic, maar functioneert goed. Wat mag men nog meer verwachten voor een kamerpijs van 56 euro? Deze avond in ieder geval een rustige nacht. Ja: je hoort iedere kreun, tv-zender en voetstap van de buren, maar overlast? Zeker niet. Het is eigenlijk wel prima voor die paar euro die je er voor neertelt. 

Zoover 3,9
Ons oordeel 7

VAKANTIEPARKEN - BESTE PARK - Eldorado, Chaam

Stilte. Dat is het eerste wat opvalt als ik het terrein van Eldorado in Chaam oploop. De twee pubers die me passeren lijken er niet echt van op te vrolijken, maar wie rust en ruimte wil hoeft niet verder te kijken. 

Huisjes in de vorm van een iglo - sommige nieuw, andere verweerd - en hier en daar een bakstenen vakantiewoning staan op flinke afstand van elkaar met veel groen ertussen, dus volop privacy. Hier en daar staat een auto, bij sommige huisjes staan tuinmeubels buiten, maar verder lijkt het uitgestorven. Ik verbaas me erover, want het is nog steeds vakantie. 

Als ik een hoek omsla zie ik een iglo waar twee dames driftig aan het poetsen zijn. De geur van Dettol komt me tegemoet. Een Zoover-score van 8,8 voor hygiëne krijg je niet voor niets. ,,Ik vind het belangrijk dat het fris ruikt als er nieuwe mensen komen’’, verklaart Angel Andi, die even stopt met poetsen om me te woord te staan. 

Ze bezit samen met haar man Dennis Goosen twintig huisjes op het park, die ze allemaal verhuren. De overige 79 huisjes zijn, evenals de grond waar ze op staan, eigendom van particulieren. ,,Het is inderdaad rustig, maar het park zit toch vol. Mensen komen hier echt voor rust en ruimte.’’ 

Ik volg het bochtige weggetje en stuit na weer een paar verlaten huisjes op Norbert Tewes uit het Duitse Bielefeld, die in z’n eentje voor een iglo zit. Hoe hij in Chaam terechtkomt? ,,We hebben alleen maar gekeken of de hygiëne van de huisjes goed gewaardeerd werd. En we wilden een rustige plek. Hier is het fabelhaft.’’ 

Op vakantiepark Eldorado zijn rust en ruimte gegarandeerd.
Volledig scherm
Op vakantiepark Eldorado zijn rust en ruimte gegarandeerd. © Ine Cup

Even verderop, bij een van de vier vijvers op het park, heeft Menco Salakory uit Assen z’n hengel uitgeworpen. Hij vond zijn huisje via Marktplaats. ,,Het was een gok, maar een goede. Als het kan komen we volgend jaar terug.’’

Zoover 8.7
Onze score: 8

VAKANTIEPARKEN - SLECHTSTE PARK - Linberg Park, Molenschot

Het zwembad op Linberg Park, pal na de ingang, is een blikvanger. Kleurig, met fonteinen en bakken die ineens omkiepen en liters water uitstorten over gierende kinderen. Jammer dat het alleen voor kinderen is denk ik, puffend onder de zomerzon. 

Verderop ligt Kidswonderland, een soort mini-Efteling met binnen én buiten mooie, verzorgd uitziende speeltoestellen. Toch scoort Linberg Park matigjes op Zoover. ,,Die jeugd hè’’, zegt Leo van Mook uit Oosterhout, die met zijn vrouw Lenie voor z’n caravan zit. Hij nodigt me uit erbij te komen. 

,,Die zorgt voor overlast als een ander wil slapen. Er is bewaking, maar zodra die zich omdraaien, gaan ze weer door.’’ Toch staan de Van Mooks al voor het zesde jaar op het park. ,,Het is onderling zo gezellig. En ach, zijn we het beu, dan zijn we zo thuis.’’ De meeste plaatsen op het park zijn vast, maar sinds kort staan er chalets die ook voor korte tijd verhuurd worden en is er een kampeerveld. 

Leo en Lenie van Mook uit Oosterhout komen al zes jaar naar Linberg Park.
Volledig scherm
Leo en Lenie van Mook uit Oosterhout komen al zes jaar naar Linberg Park. © Ine Cup

Alles ziet er verzorgd uit. Chantal de Bruin uit Rijen huurt een chalet voor drie weken. ,,Nee hoor’’, reageert ze verbaasd als ik vraag of zij last heeft van hangjongeren. ,,Naast ons is een speeltuintje en anderen zeiden inderdaad dat daar vaak overlast is. Maar nee, niks gemerkt.’’ 

Mede-eigenaar Mieke van den Berg, die het park samen met haar ouders en broer runt: ,,We weten van de overlast en zien ook de opmerkingen op Zoover. Het is heel vervelend, want we doen er alles aan om het op te lossen. Treden strenger op en zorgen voor meer toezicht. Sinds de chalets er zijn en meer boekingen voor kortere tijd, krijgen we wel meer klachten. Ons park heeft nu eenmaal een wat volkser karakter. We geven het tevoren aan, maar mensen die voor een of twee weken boeken verwachten misschien toch iets anders.’’

Zoover: 6.1
Onze score: 7