Volledig scherm
© ThinkStock

Twintig procent meer busreizigers en bijna 5.000 extra klachten in Noord-Brabant

DEN BOSCH - Het aantal mensen dat in 2015 met de bus reisde in Noord-Brabant is met twintig procent gestegen in vergelijking met drie jaar eerder. Het aantal klachten liep in diezelfde periode met 5.000 op.

Dat blijkt uit een rapportage van de provincie Noord-Brabant. In Noordoost-Brabant was er sprake van vijftien procent meer reizigers op de lijnbussen. In West-Brabant steeg het aantal met tien procent en in Zuidoost-Brabant zelfs met 31 procent. In totaal gaat het om 49,4 miljoen ritten over het jaar 2015 in heel de provincie.

Klachten
Het aantal klachten steeg in die periode ook explosief. In Noordoost-Brabant verdubbelde het aantal van 2.644 naar 5.369 klachten. De klachten gaan meestal over het te laat zijn van de bussen of het volledig uitvallen van ritten. Ondanks die forse stijging van reizigers in Zuidoost-Brabant, steeg daar het aantal klachten slechts licht. In 2012 werd er 3.237 keer geklaagd, tegenover 3.351 keer in 2015. In West-Brabant liep het aantal klachten op van 2.200 naar 4.296.

De provincie verwacht dat veel klachten te maken hebben met het wisselen van de busmaatschappij in de regio en met de wijzigingen in de dienstregeling die daarop volgden.

Waardering
Het openbaar vervoer krijgt van de reizigers in Noord-Brabant een 7,5. Dat is vergelijkbaar het cijfer dat het vervoer drie jaar geleden kreeg. Reizigers konden ook een cijfer geven voor informatievoorziening bij vertragingen of uitval. Dat cijfer steeg van een 4,7 naar 5,5. Daarmee blijft het cijfer steken op een krappe voldoende.