De vaten die gedumpt zijn in de sloot aan het Boterpad in Goirle worden uit het water gevist.
Volledig scherm
De vaten die gedumpt zijn in de sloot aan het Boterpad in Goirle worden uit het water gevist. © Toby de Kort

Toename drugsdumpingen wel of niet door festivals?

TILBURG - De politie maakt zich zorgen over de toename van het aantal dumpingen van drugsafval in Brabant. Dit jaar werd al 32 keer drusgafval gevonden. De afgelopen drie weken zou het gaan om maar liefst 20 van die dumpingen. De oorzaak van de toename lijkt deels verklaard te kunnen worden door het naderende festivalseizoen.

Freek Pecht is de coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland-West- Brabant. Tegen EenVandaag legt hij dinsdag uit dat er een duidelijk verband is. ,,Een van de oorzaken is toch wel het festivalseizoen dat er nu aan zit te komen. Dan krijgen we uit criminele inlichtingen de tip: die en die pillenboer gaat nu z’n pillen draaien voor dat en dat festival. Dan zie je dat vraag en aanbod echt verband houdt met festivals."

Eind april gaf woordvoerder Willem-Jan Uytdehage ook nog een andere verklaring tegenover deze krant, het veranderde productieproces van drugs. Uytdehage: ,,Sommige grondstoffen voor drugs konden tot voor kort gewoon worden geïmporteerd en die stoffen staan nu op een zwarte lijst. Dat betekent een extra stap in het productieproces van drugs, want die grondstoffen moeten nu eerst weer worden gewonnen uit andere stoffen. En dat kan zorgen voor meer afval en dumpingen."

Quote

Waneer dit in contact komt met de neus van een hond of met je huid dan gaat het er dwars doorheen.

Freek Pecht, Coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland-West- Brabant.

'Heel gevaarlijk'

Wat de oorzaak ook is, beiden zien de gevaren van het grote aantal dumpingen. Pecht: ,,Het rijst echt de pan uit. De afgelopen drie weken hebben we in heel de provincie Brabant twintig dumpingen van drugsafval gehad. Het is natuurlijk heel gevaarlijk als je hier met je hond wandelt of met kleine kinderen. Wanneer dit in contact komt met de neus van een hond of met je huid dan gaat het er dwars doorheen."

,,En ook voor het milieu: de grond raakt vervuild. Dat kost heel veel geld. Het moet weer afgegraven worden. Je kunt niet zomaar die vaten laten liggen.”

Bekijk hieronder de kaart met waar de drugsafvaldumpingen dit jaar zijn geweest.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nepverpleegkundige JBZ aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte: ‘Geschokt om dit bedrog’
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge JBZ aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te: ‘Geschokt om dit bedrog’

    DEN BOSCH - Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.