Timmermans op PvdA-congres in Den Bosch over Trump: ‘Hoe dom kun je zijn’

videoDEN HAAG - PvdA-kopstuk Frans Timmermans heeft op het PvdA-congres in Den Bosch fel uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. ,,Hoe dom kun je zijn’', vroeg de lijsttrekker van de sociaaldemocraten bij de komende Europese verkiezingen zich af, verwijzend naar het staatshoofd van de Verenigde Staten. Timmermans, ook vicevoorzitter van de Europese Commissie, was een van de sprekers op het congres.

Trump is de eerste Amerikaanse president in de naoorlogse geschiedenis die oprecht schijnt te denken dat een verdeeld en zwak Europa beter voor de Verenigde Staten is dan een verenigd en sterk Europa, aldus Timmermans. ,,In die zin heeft hij dezelfde agenda als de Russische president: wij worden er beter van als de Europeanen zwak en verdeeld zijn. Ik geloof niet in dat soort tegenstellingen.’’

Timmermans benadrukte de noodzaak van Europese samenwerking om problemen te kunnen aanpakken, van klimaatverandering en immigratie en de ‘uitdagingen’ uit onder meer de VS, Rusland en China.

Volledig scherm
Europees lijsttrekker Frans Timmermans in het Congrescentrum tijdens het partijcongres van de Partij van de Arbeid. Hij haalde daar fel uit naar president Trump. © ANP
  1. Fruithandel De Groot doelwit van criminelen na onderschepping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie
    PREMIUM

    Fruithan­del De Groot doelwit van criminelen na onderschep­ping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie

    ARNHEM/HEDEL - Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de afpersing en bedreiging blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter donderdag tijdens een inleidende zitting.