Volledig scherm
Alexander Pechtold op stemmenjacht in Tilburg (archieffoto). © marietherese kierkels / pve

Tilburgse Russin doet aangifte tegen Pechtold: 'Hij heeft me diep geraakt'

TILBURG - ,,Mijn mond viel open, ik ben diep geraakt". Dat zegt Lioudmila van Osch - Koutchmassova over de uitspraak van D66-leider Alexander Pechtold over Russen. De Tilburgse onderwijzeres is inmiddels de derde persoon van Russische afkomst die aangifte doet  wegens discriminatie.  

Pechtold reageerde maandag voor de camera van de NOS op de commotie over de leugen van de inmiddels afgetreden minister Halbe Zijlstra over diens 'ontmoeting' met Poetin. ,,Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet", zei de D66-leider vergoeilijkend. 

Volgens Lioudmila van Osch suggereert Pechtold hiermee dat alle Russen niet te vertrouwen zijn en/of liegen. ,,Ik voel me hierdoor belemmerd in mijn dagelijks leven. Ik ben onderwijzeres op de Don Sartoschool, een hele multiculturele school. Ik houd mijn leerlingen daar dagelijks voor respect te hebben voor anderen. Zo'n uitspraak maakt me ongeloofwaardig. Ik til hier zwaar aan omdat Pechtold leider is van een regeringspartij."

Geen tijd

De aangifte van de 46-jarige onderwijzeres staat niet op zich. Ook twee andere personen van Russische afkomst in de politieregio West- en Midden-Brabant hebben aangifte gedaan of gaan dat nog doen. Elena Plotnikova uit Breda heeft een afspraak voor woensdag, nadat de politie volgens haar dinsdag aanvankelijk aangaf daarvoor 'geen tijd' te hebben. Een Tilburger van Russische origine zou inmiddels wel aangifte hebben gedaan. 

De politie kan niet bevestigen dat er aangiftes binnen zijn. Lioudmila van Osch kreeg dinsdag naar eigen zeggen een lacherige reactie toen ze belde om aangifte te doen. Inmiddels is er een afspraak om dat donderdag fysiek te doen. ,,Als mensen zich niet serieus genomen voelen dan kunnen ze altijd een melding doen of een klacht indienen", zegt een politiewoordvoerder. Het openbaar ministerie besluit later wat er met de aangiftes gebeurt. 

Pechtold heeft tot op heden niet gereageerd. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vader door autodief 100 meter meegesleurd als hij dronken zoon wil ophalen in Oisterwijk: 'We geloofden onze ogen niet’

  Vader door autodief 100 meter meege­sleurd als hij dronken zoon wil ophalen in Oisterwijk: 'We geloofden onze ogen niet’

  OISTERWIJK - Een 51-jarige man is zaterdagnacht in Oisterwijk in een auto met draaiende motor gesprongen en er vervolgens mee vandoor gegaan. De eigenaar van het voertuig zag het gebeuren en klampte zich aan het portier vast om de autodief tegen te houden. Hierdoor werd hij volgens de politie honderd meter meegesleurd. Annemiek Janssens (58) zag alles van dichtbij gebeuren. ,,We geloofden niet wat we zagen.”
 2. Timmermans op PvdA-congres in Den Bosch over Trump: ‘Hoe dom kun je zijn’
  video

  Timmermans op Pv­dA-con­gres in Den Bosch over Trump: ‘Hoe dom kun je zijn’

  DEN HAAG - PvdA-kopstuk Frans Timmermans heeft op het PvdA-congres in Den Bosch fel uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. ,,Hoe dom kun je zijn’', vroeg de lijsttrekker van de sociaaldemocraten bij de komende Europese verkiezingen zich af, verwijzend naar het staatshoofd van de Verenigde Staten. Timmermans, ook vicevoorzitter van de Europese Commissie, was een van de sprekers op het congres.