Volledig scherm
Met een kraan werden de 2 sluisdeuren op hun plaats gehesen © Jan van Eijndhoven

Tilburg ontvangt grootste composieten sluisdeuren van de wereld (video)

TILBURG - Een primeur in Tilburg: zaterdagochtend zijn 2 grote composieten sluisdeuren geplaatst in de Nieuwe Sluis III van het Wilhelminakanaal. Vanwege de afmeting van 6,2 bij 12,5 meter per stuk was dit klusje niet binnen een paar tellen geklaard.

Met behulp van een hijskraan werden de 2 gevaartes binnen 2 uur tijd langzaam in de Nieuwe Sluis III gehangen. De operatie werd door ongeveer 40 omstanders bekeken, onder het genot van erwtensoep en roggebrood.

Primeur
Tilburg mag volgens Rijkswaterstaat spreken van een 'duurzame wereldprimeur'. Nog nooit eerder werden zulke grote sluisdeuren van composiet gebruikt. Normaal gezien bestaat een sluisdeur uit hout, maar die gaat maar 50 jaar mee. Composiet, een vezelsterke kunststof, houdt het volgens de leverancier zo’n 300 jaar uit. Daarnaast vereist het materiaal weinig onderhoud.

“We bouwen sterker dan de Romeinen”, zegt Simon de Jong van FiberCore Europe, het Rotterdamse bedrijf achter de composieten sluisdeuren. De operatie is onderdeel van de verbreding van het Wilhelminakanaal, zodat het beter bereikbaar wordt voor grotere schepen. De sluisdeurenoperatie scheelt het scheepsverkeer een half uur aan reistijd.

Volledig scherm
Per schip werden de sluisdeuren aangeleverd © Niek Willems