Volledig scherm

Tijgermug aangetroffen op industrieterrein Zwartenberg in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Op het industrieterrein Zwartenberg bij Etten-Leur is een tijgermug aangetroffen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag bevestigd.

Geen gevaar
Volgens een woordvoerder wordt de mug ter plekke bestreden, maar is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. De mug is gevonden bij een bandenbedrijf.

“Wij monitoren op exotische muggen. Eitjes van de tijgermug komen per schip mee in oude banden uit Aziatische landen”, verduidelijkt Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Muggenval
In een zogeheten muggenval is op 13 juli het insekt ontdekt. Inmiddels is in een straal van 200 meter rond het bedrijf begonnen met het verdelgen van de eitjes. De NVWA doet ook nader onderzoek in een ruimere straal van 500 meter. De mug is volgens de woordvoerder alleen gevaarlijk voor mensen die al de kiem van knokkelkoorts met zich meedragen.

"Als mensen dan gestoken worden kan de knokkelkoorts worden doorgegeven aan anderen." Dengue, zoals de ziekte ook wel heet, kan leiden tot koorts, hoofd- en gewrichtspijn. Alleen in extreme gevallen is het levensbedreigend.

Lees donderdag meer over de tijgermug in BN DeStem

App
Er bestaat zelfs een app om de tijgermug te herkennen en er melding van te maken. Download hier de app voor iOS en hier voor Android.

 1. Oud-talentenjachtdeelnemers uit West-Brabant kijken terug: 'Ik kreeg veel negatieve commentaren. Dat was zwaar, ook voor mijn familie'
  video

  Oud-ta­len­ten­jacht­deel­ne­mers uit West-Brabant kijken terug: 'Ik kreeg veel negatieve commentaren. Dat was zwaar, ook voor mijn familie'

  ETTEN-LEUR - Miljoenen mensen kijken vanavond weer naar de eerste aflevering van The Voice of Holland. Maar wat gebeurt er eigenlijk als na zo’n talentenjacht de camera’s uitgaan? Zes oud-deelnemers uit de regio doen hun verhaal zaterdag in BN DeStem. Van een 78-jarige die drie cd’s uitbracht tot een danser die in een depressie raakte.
 2. Studenten Avans Den Bosch: 'Hans, maak gewoon je studie af'

  Studenten Avans Den Bosch: 'Hans, maak gewoon je studie af'

  DEN BOSCH - Sommige kijkers van het populaire Heel Holland Bakt weten het wel. Hans moet stoppen met z'n studie bij de Avans in Den Bosch. Zonde van de tijd. Die kan hij beter in de keuken doorbrengen. Want taarten bakken? Dat kan Hans als geen ander. Toch denken zijn studiegenoten er heel anders over. Heel Holland Bakt kennen ze niet en Hans? 'Nooit van gehoord'. Maar advies hebben ze wel. Want dat bakken is allemaal leuk, de studie is belangrijker.