Volledig scherm

Tijgermug aangetroffen op industrieterrein Zwartenberg in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Op het industrieterrein Zwartenberg bij Etten-Leur is een tijgermug aangetroffen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag bevestigd.

Geen gevaar
Volgens een woordvoerder wordt de mug ter plekke bestreden, maar is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. De mug is gevonden bij een bandenbedrijf.

“Wij monitoren op exotische muggen. Eitjes van de tijgermug komen per schip mee in oude banden uit Aziatische landen”, verduidelijkt Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Muggenval
In een zogeheten muggenval is op 13 juli het insekt ontdekt. Inmiddels is in een straal van 200 meter rond het bedrijf begonnen met het verdelgen van de eitjes. De NVWA doet ook nader onderzoek in een ruimere straal van 500 meter. De mug is volgens de woordvoerder alleen gevaarlijk voor mensen die al de kiem van knokkelkoorts met zich meedragen.

"Als mensen dan gestoken worden kan de knokkelkoorts worden doorgegeven aan anderen." Dengue, zoals de ziekte ook wel heet, kan leiden tot koorts, hoofd- en gewrichtspijn. Alleen in extreme gevallen is het levensbedreigend.

Lees donderdag meer over de tijgermug in BN DeStem

App
Er bestaat zelfs een app om de tijgermug te herkennen en er melding van te maken. Download hier de app voor iOS en hier voor Android.