Volledig scherm
Foto: ANP

'Tien euro voor een pakje sigaretten haalt niets uit'

BREDA - Het verhogen van de prijs van een pakje sigaretten naar tien euro zorgt er niet voor dat meer mensen zullen stoppen met roken. Dat zeggen betrokkenen bij de tabaksindustrie. Er zijn grenzen, betogen zij. Antirookorganisatie Stivoro en KWF Kankerbestrijding hebben gepleit voor de fikse prijsstijging.

Robert Wassenaar, woordvoerder van tabaksfabrikant Phillip Morris in Bergen op Zoom:"Bij zo'n forse prijsverhoging neemt illegale handel enorm toe. De overheid loopt daardoor accijnzen mis. En op illegale handel vindt geen overheidscontrole plaats, terwijl wij nu netjes aan alle regeltjes voldoen. De afgelopen jaren hebben we al gezien dat het aantal rokers redelijk stabiel is gebleven, terwijl het aantal verkopen wel afneemt. Dat kan eigenlijk alleen verklaard worden door een intensievere illegale handel. Dit voorstel is voor niemand gunstig. Onze oplossing: verbied het roken onder 18 jaar en beboet winkeliers die toch de fout in gaan. Roken zou alleen weggelegd moeten zijn voor volwassenen die de gezondheidsrisico's zelf goed in kunnen schatten. Dat is ook beter voor het imago van de tabakskindustrie."Chin Seechong, acupuncturist bij het Paramedisch Centrum Breda, dat mensen helpt bij het stoppen met roken:"Alleen het verhogen van de prijs van een pakje sigaretten zal helaas niet helpen. Vergelijk het met de benzineprijs, die de afgelopen jaren fors is gestegen. Zijn er veel mensen minder gaan rijden? Ik geloof van niet. Rokers hebben vaak niet door dat sigaretten duurder zijn geworden, omdat de pakjes worden meegenomen bij de weekboodschappen of bij het tanken. Je zou verslaafden er bewust van moeten maken dat ze straks tien euro betalen, bijvoorbeeld door alleen nog sigaretten te verkopen in speciale tabakszaken."Ton Vriends, eigenaar van Tobaccoshop Vriends in Roosendaal:"Tien euro per pakje sigaretten is een absurd idee. Er zijn grenzen. Het enige dat je ermee bereikt, is dat de smokkel uit andere landen toeneemt. Een roker vindt altijd kanalen om aan goedkopere sigaretten te komen. Daardoor raken wij onze klanten kwijt. Bovendien is gesmokkelde tabakswaar uit het buitenland vaak van lage kwaliteit. Vooral sigaretten uit China en Korea zitten vol chemische rotzooi. Het roken wordt er alleen ongezonder van. De maatregelen die Den Haag doorvoert, hebben niets te maken met de gezondheid. De accijnzen worden alleen verhoogd om de staatskas te spekken."Luk Joossens, deskundige bij de European Cancer League:"Van alle maatregelen die je tegen roken kunt nemen, is een prijsverhoging de belangrijkste. Dat heeft onmiddellijk effect. Maar ik vind het niet slim om de prijs van sigaretten in een klap te verdubbelen van vijf naar tien euro. Vijf jaar lang iedere keer een euro erbij zou wel een optie zijn. Het is flauwekul dat de hoeveelheid gesmokkelde tabak wordt bepaald door de hoogte van de prijs. In Afrika smokkelt men bijvoorbeeld het meest, terwijl de prijs er het laagst is. De reden: er zijn veel criminele organisaties en de overheid controleert nauwelijks."

 1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
 1. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

  Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

  VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.
 2. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”