Volledig scherm
© Thinkstock

Thuisbezorging reisdocumenten: Bergen op Zoom en Moerdijk het duurst, Breda het goedkoopst

“We staan voor gek in Nederland”, riep de Moerdijkse wethouder Eef Schoneveld vorige week. Toen besloot de gemeenteraad het bezorgen van reisdocumenten mogelijk te maken, maar daar wel 15 euro voor te vragen. 

Hoewel dat de kosten dekt en afwijkt van het adviestarief van 4.95 euro, haalt het volgens hem ‘de glans af’ van de service.

Uit een rondgang langs alle West-Brabantse gemeenten blijkt dat ook de gemeente Bergen op Zoom met ingang van 1 januari 2018 bezorging van paspoort, rijbewijs of identiteitskaart op thuisadres of op het werk voor 15 euro gaan verzorgen. Werkendam gaat het met ingang van komend jaar mogelijk maken voor een derde van dat legestarief: 5 euro per document.

Volledig scherm
Wethouder Eef Schoneveld. © Marcel Otterspeer

Op dit moment kun je in Breda, Etten-Leur en Woensdrecht al je nieuwe paspoort of rijbewijs laten bezorgen. In Etten-Leur kost dat 5,05 euro, in Woensdrecht 4,95 euro (9,95 euro voor 2 reisdocumenten of meer) en Breda zit met 3,50 euro (7 euro voor 2 reisdocumenten of meer) het laagst.

Gesloten inrichting

Drimmelen en Geertruidenberg bezorgen op dit moment al reisdocumenten voor minder mobiele bewoners. Ook is er in Drimmelen tweemaal per jaar een spreekuur in verzorgingstehuizen waar mensen hun document kunnen ophalen. In Geertruidenberg geldt dat ook voor mensen die in een gesloten inrichting verblijven. Daar gebeurt dit gratis, in Drimmelen wordt een kleine kostendekkende vergoeding gevraagd.

Kosten reisdocumenten

Verder blijkt dat de kosten voor het document zelf na jaren van grote verschillen nu zo goed als overal gelijk liggen. Bijna alle gemeenten hanteren de landelijke adviesprijs van 64,70 euro (paspoort) en 51,45 euro (identiteitskaart). Ook de extra kosten voor een spoedaanvraag (47,55 euro) zijn in bijna alle gemeenten gelijk. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Leonne Zeegers uit Breda is nu officieel genderneutraal: ‘Overheid heeft schop onder de kont gekregen’
    Update + video + foto's

    Leonne Zeegers uit Breda is nu officieel genderneu­traal: ‘Overheid heeft schop onder de kont gekregen’

    BREDA - Alsof de koning zelf zijn paspoort komt verlengen, zoveel pers is er vrijdagmiddag aanwezig bij de ingang van het stadskantoor. Op de agenda echter geen adellijk bezoek, maar de non-binary persoon Leonne Zeegers. Dankzij een uitspraak van de rechter mag zij als eerste Nederlander een paspoort aanvragen waarin niet expliciet vermeld staat of ze man of vrouw is. In plaats van een V staat er X/X.