Teruglezen | Historische boerenprotestdag met ME in provinciehuis en brandende vlag

VideoDe Brabantse boeren hebben de afgelopen weken hun stem al meerdere keren laten horen. Vrijdag waren zij weer massaal naar het provinciehuis in Den Bosch getrokken. 

De politiek nam tijdens een Statenvergadering een besluit over een belangrijke deadline: boeren moeten voor 1 april 2020 een vergunning aanvragen voor een schonere stal. De actievoerende boeren eisten uitstel maar na een urenlange vergadering bleek dat de deadline blijft staan. Behalve voor boeren die kiezen voor innovatie. 

Lees terug in ons liveblog wat er allemaal gebeurde bij het provinciehuis.

• Boeren deden vrijdag een ultieme poging om de politiek tot verandering te bewegen. Lees hier hoe dat precies zit. 
• De motie van de coalitie - wat tijd kopen en goed kijken hoe het beleid van het Rijk aanpakt - is zoals verwacht aangenomen.
• Boeren blokkeerden de ingang van het provinciehuis. 
• Boeren moeten voor 1 april 2020 hun aanvraag indienen en om 1 januari 2022 hun stallen hebben aangepast. Toch is er wel iets veranderd: uitzondering voor boeren die kiezen voor innovatieve stalsystemen.

Boeren protesteren bij het provinciehuis tegen de strenge stikstofregels. In de provinciale staten vind een debat plaats over de landbouw.
Volledig scherm
Boeren protesteren bij het provinciehuis tegen de strenge stikstofregels. In de provinciale staten vind een debat plaats over de landbouw. © ANP