Volledig scherm

Terreurdreiging: Extra bewaking op treinen

BREDA/ROOSENDAAL - De politie en de Koninklijke Marechaussee zijn extra alert op het treinverkeer naar België.

De extra waakzaamheid is ingesteld na een verzoek van België, dat over meer concrete aanwijzingen voor een mogelijke terreuraanslag zou beschikken dan ons land. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, gisteren verklaard. Hij zei verder dat de verhoogde terreurdreiging waarvoor de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd, niet gericht is op Nederland. "Op dit moment zijn in Nederland geen specifieke maatregelen voor specifieke doelen nodig", zei Schoof.

Hij wees erop dat het dreigingsniveau in Nederland - al sinds maart - 'substantieel' is; daarboven gaat alleen nog het niveau 'kritiek', maar deze verzwaring wordt dus niet nodig bevonden.

Wel geldt sinds zondag extra waakzaamheid op twee fronten. Dat zijn passagiers- en vrachtvervoer van Schiphol naar de Verenigde Staten, op verzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. En daarnaast dus het treinverkeer naar België.

Over de aard van de extra waakzaamheid en over de eventuele extra inzet van mensen doen de betrokken veiligheidsdiensten geen mededelingen. Wel maakte een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteravond duidelijk, dat de extra aandacht de 'hsl-achtige treinen' naar Antwerpen en Brussel geldt. Op de stations van Roosendaal en Breda was dinsdagavond van mogelijke extra politie-aanwezigheid niets te zien.

Ook in België zelf is extra beveiliging ingesteld op en rond luchthavens en stations.

De Nederlandse politie is de komende dagen 'extra alert' op treinen van en naar België. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Volgens hem heeft België informatie over terreurdreiging in dat land. Daarom zet Belgie extra agenten in en wordt er ook vanuit Nederland meer toezicht gehouden op bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein. De verhoogde waakzaamheid is een gevolg van de waarschuwingen van de Verenigde Staten van afgelopen vrijdag.