Volledig scherm

Surplus: Meer aandacht voor bewoners verpleeghuizen

ZEVENBERGEN / BUSSUM - Minder papieren rompslomp en meer aandacht voor de bewoners van verpleeghuizen. Dat is de insteek van het landelijke project Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg waar zorgorganisatie Surplus aan mee doet met verpleeghuizen De Zeven Schakels in Zevenbergen en de Ganshoek in Lage Zwaluwe.

De officiële aftrap was donderdag bij een zorgcongres in Bussum. Naast Surplus doen ook zorginstellingen Topaz, de Leyhoeve en Sensire mee aan de pilot. ,,We spreken niet meer van een opname in een verpleeghuis maar van een verhuizing naar een verpleeghuis", zegt woordvoerder Edrianne Zoon van Surplus.

Een verschil in benadering. Er wordt niet langer gehandeld vanuit de geldende regels en protocollen, maar vanuit de wensen van de cliënt. ,,Hoe kunnen we de thuissituatie benaderen in het verpleeghuis. Wat zijn de wensen van de bewoner en hoe kunnen we die zoveel mogelijk verwezenlijken. Dat is het uitgangspunt." Niet langer handelen vanuit het systeem waarbij bewoners van alles moeten, maar in overleg met de bewoner zorgen voor een prettige leefsituatie . ,,Een droombeeld dat we willen verwezenlijken."