Volledig scherm
De Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. © Erik van Hest / BD

Student met meningokokken overleden, grote verslagenheid op Tilburgse school voor journalistiek

TILBURG - Een student journalistiek (20) die deze week de meningokokkenziekte opliep, is aan de infectieziekte overleden. Dat bevestigt de directie van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Op de school is met grote verslagenheid gereageerd.

De uit Eindhoven afkomstige student werd afgelopen zondag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. De vierdejaars student was vorige week nog aanwezig tijdens het introductiekamp voor eerstejaarsstudenten van de FHJ. Hij was daar aanwezig als begeleider.

Marjo Spee, directeur Fontys Hogeschool Journalistiek, heeft op Facebook een reactie geplaatst over het overlijden van de student. ,,Met grote schrik, verslagenheid, verwarring en verdriet heeft ons vanmiddag het droevige bericht bereikt dat een student van ons vandaag in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is overleden. Op dit moment gaan onze gedachten uit naar zijn familie, vrienden en kennissen."

Lessen stilgelegd

Toen donderdagmiddag het tragische nieuws bekend werd, besloot Fontys alle lessen direct stil te leggen en de aanwezige studenten naar huis te sturen. Andere studenten werden per mail op hoogte gesteld.

In het gebouw van de FHJ heerste donderdagmiddag overal verslagenheid. Groepjes studenten die in hetzelfde leerjaar zaten of die hem goed kenden, kwamen samen in de aula van de school om elkaar te steunen. Anderen vielen elkaar buiten het schoolgebouw in de armen. Docenten en studenten hadden geen woorden voor het plotselinge verlies van hun leerling of klasgenoot. Vrijdag zijn er geen lessen. Wel heeft de school een samenzijn georganiseerd voor alle studenten en medewerkers van de opleiding.

Op een persoonlijke website die de student voor zijn opleiding maakte, staat te lezen hoe hij het liefst voetbaljournalist wilde worden. 'Elke dag omgeven zijn door de bal, de belangrijkste bijzaak ter wereld', zo schreef hij.

Besmetting

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte die mensen krijgen door een bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt na besmetting. Toch besloten de GGD en de FHJ de besmetting maandag naar buiten te brengen.

Studenten die tijdens het introductiekamp intensief contact hadden met de student zijn inmiddels persoonlijk benaderd door de GGD Hart voor Brabant. Deze ongeveer twintig studenten hebben antibiotica gekregen.

  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.