Volledig scherm
© Ralph van Wolffelaar

Steeds meer WhatsApp buurtpreventiegroepen actief (kaart)

ETTEN-LEUR - In steeds meer buurten delen bewoners informatie over een verdacht persoon, een mogelijke inbraak of een vernieling in een WhatsApp groep.

5.700 groepen
Momenteel zijn er in Nederland ruim 5.700 van dit soort groepen actief. Dat blijkt uit gegevens van WhatsApp Buurtpreventie (Wabp). Op deze site kunnen initiatiefnemers hun groep aanmelden en beheren.

In een WhatsApp buurtpreventiegroep houden buurt- of straatbewoners elkaar op de hoogte van onraad en mogelijke misstanden in hun omgeving. Vervolgens waarschuwen zij de politie.

"Er komen dagelijks 10 tot 15 nieuwe groepen bij", zegt Jan Niessen, een van de initiatiefnemers van het in juni 2015 opgerichte Wabp. In 354 van de 390 gemeenten is minstens één WhatsApp buurtpreventiegroep aangemeld.

West-Brabant
In West-Brabant zijn in totaal 144 WhatsApp buurtpreventiegroepen actief, in Zeeuws-Vlaanderen zijn dat 81 groepen. In de gemeente Terneuzen (51), Hulst (28), Roosendaal (23), Tholen (23) en Breda (21) zijn de meeste groepen actief. In Alphen-Chaam is geen enkele WhatsApp buurtpreventiegroep actief die zich heeft aangemeld bij het platform.

Het landelijk gemiddelde ligt op zo'n drie groepen per 10 duizend inwoners.