hacker / cybercrime
Volledig scherm
hacker / cybercrime © Shutterstock

Steeds meer cybercriminaliteit in Brabant: aantal misdrijven verdubbeld

De provincie Brabant krijgt steeds vaker te maken met cybercriminaliteit. Vorig jaar werden er 547 misdrijven geregistreerd, dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen 8 jaar.

Alleen in Noord-Holland (1.591 misdrijven) en Zuid-Holland (640) kwamen in 2019 meer gevallen van cybercrime voor. Zeeland is de provincie met de minste meldingen: 94 misdrijven. Van cybercriminaliteit is sprake als er een misdrijf wordt gepleegd met bijvoorbeeld een computer of smartphone, zoals hacken, DDos-aanvallen, virussen of gevallen van internetoplichting zoals phishing. 

De Brabantse gemeente met de meeste cybercrime-misdrijven in 2019 was Tilburg (130). In heel Nederland waren er alleen in Amsterdam (300) en Rotterdam (145) meer registraties. In Brabant staat Tilburg met afstand op de eerste plek. Waalwijk (34) volgt op de tweede plek. Daarna komen Eindhoven (28), Oosterhout (26) en Breda (25). 

In heel Nederland werden in 2019 4.700 cybercrime-delicten gemeld, dat zijn er gemiddeld bijna 13 per dag. 

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”