Volledig scherm
Kinderen laten ballonnen op in Breda in 2011. © RAMON MANGOLD

Steeds meer Brabantse gemeenten verbieden oplaten van ballonnen

Brabant heeft het afgelopen jaar zes gemeenten bij gekregen waar het oplaten van ballonnen is verboden. Daarmee komt het aantal gemeenten dat het verbiedt op acht. In Reusel-De Mierden en Bergeijk was het al verboden. In nog eens veertien gemeenten wordt het oplaten van ballonnen ontmoedigd. Dit blijkt uit cijfers die Stichting De Noordzee heeft gepubliceerd.

De stichting strijdt tegen het oplaten van ballonnen en het laten slingeren van ander plastic, zoals confetti. Het plastic komt vaak uiteindelijk in zee terecht.

Van de 65 Brabantse gemeenten geldt in 8 gemeenten een verbod. Dat ligt iets onder de landelijke cijfers. 22 procent van de gemeenten ontmoedigt het oplaten van ballonnen. Den Bosch stelde vorig jaar een verbod in nadat Klaas Dijkhoff in november 500 ballonnen los liet als een ludieke reactie op de kritiek op zijn zogenoemde proefballonnetjes.

Landelijk is het aantal gemeenten met een ballonverbod verdubbeld. Volgens Stichting De Noordzee had vorig jaar 5% van de Nederlandse gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 17%. Van alle gemeenten ontmoedigt 20% ballonoplatingen. Volgens de stichting hebben ballonnen een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.