Volledig scherm
Kinderen laten ballonnen op in Breda in 2011. © RAMON MANGOLD

Steeds meer Brabantse gemeenten verbieden oplaten van ballonnen

Brabant heeft het afgelopen jaar zes gemeenten bij gekregen waar het oplaten van ballonnen is verboden. Daarmee komt het aantal gemeenten dat het verbiedt op acht. In Reusel-De Mierden en Bergeijk was het al verboden. In nog eens veertien gemeenten wordt het oplaten van ballonnen ontmoedigd. Dit blijkt uit cijfers die Stichting De Noordzee heeft gepubliceerd.

De stichting strijdt tegen het oplaten van ballonnen en het laten slingeren van ander plastic, zoals confetti. Het plastic komt vaak uiteindelijk in zee terecht.

Van de 65 Brabantse gemeenten geldt in 8 gemeenten een verbod. Dat ligt iets onder de landelijke cijfers. 22 procent van de gemeenten ontmoedigt het oplaten van ballonnen. Den Bosch stelde vorig jaar een verbod in nadat Klaas Dijkhoff in november 500 ballonnen los liet als een ludieke reactie op de kritiek op zijn zogenoemde proefballonnetjes.

Landelijk is het aantal gemeenten met een ballonverbod verdubbeld. Volgens Stichting De Noordzee had vorig jaar 5% van de Nederlandse gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 17%. Van alle gemeenten ontmoedigt 20% ballonoplatingen. Volgens de stichting hebben ballonnen een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.