Volledig scherm
De storm zorgde voor veel schade in Brabant. © De Kort Media / Toby de Kort

Spitsuur bij verzekeraars na storm in Brabant

De zware storm die zondagmiddag door Brabant raasde, heeft een dag later voor topdrukte gezorgd bij verzekeraars. Bij Interpolis werd zelfs extra personeel opgetrommeld om de nasleep van de storm te kunnen verwerken. 

Het Tilburgse Interpolis noteerde maandagochtend alleen al zo’n 500 schademeldingen, waarvan het gros uit Brabant. Dat is 230 procent meer dan op een reguliere dag, liet een woordvoerder weten. Opvallend veel boeren zijn getroffen door de storm (100 meldingen). Particulier verzekerden klaagden, aldus de Interpolis-zegsman, vooral over reguliere stormschade: losgeraakte dakpannen, omgewaaide schuttingen, lekkages en takken op auto’s. Het is volgens Interpolis nog te vroeg om de rekening op te maken. 

Grote schades

Ook bij ZLM (alleen actief in Zeeland en Brabant) was het spitsuur deze maandag. De verzekeraar noteerde ‘opvallend veel grote schades’. Zo kwamen er al meldingen binnen van daken die door de extreem harde wind (windstoten tot wel 100 kilometer per uur) compleet losgerukt werden. ,,In sommige plaatsen zelfs meerdere huizen op een rij”, zegt Edwin Goetheer, afdelingshoofd schade van ZLM, dat alleen al uit Brabant zo’n 250 meldingen te verwerken kreeg. De verwachting is dat het aantal gemelde schades in de loop van de week nog flink oploopt. ,,Het is dan ook nog te vroeg om een schatting te kunnen geven over een totaalbedrag”, stelt Goetheer. Bij de vorige grote storm die in januari 2018 onder andere Brabant teisterde, stokte de ZLM-teller uiteindelijk bij een schadepost van 2,8 miljoen euro. 

Code oranje

Vanwege harde wind en harde windstoten gold zondagmiddag voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg code oranje. Op Eindhoven Airport bleven vliegtuigen aan de grond en ook op de weg was het oppassen geblazen. Volgens het Verbond van Verzekeraars was de storm ‘lokaal zeer krachtig‘ en zijn Brabant en Zeeland het zwaarst getroffen. 

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.