Volledig scherm
© Archieffoto BD

Spekt Tilburgse drugsindustrie de lokale middenstand?

TILBURG - Het was een boude bewering die hoogleraar Pieter Tops vorige week deed: een kwart van de Tilburgse middenstand zou failliet gaan zonder het geld dat in de lokale en regionale drugsindustrie verdiend wordt. Want de duizenden Tilburgers die volgens politie en justitie werkzaam zijn in de drugsindustrie, geven het geld dat ze daarmee verdienen grotendeels uit in de Tilburgse winkels.

En dan hebben we het over onvoorstelbaar veel geld, aldus Tops. In Tilburg wordt volgens hem jaarlijks anderhalf tot twee miljard euro verdiend met de wietteelt en de productie van synthetische drugs. Tops baseerde zich vooral op de rekensommen die collega-wetenschappers in 2013 maakten in het rapport Integraal Appèl.

Op grond van de verklaringen van de naar de politie gestapte drugscrimineel Alain S. werd daarin berekend dat in de Tilburgse wietwereld jaarlijks 728 tot 884 miljoen euro omgaat. In de synthetische drugs wordt nog meer geld verdiend, zo verklaarde Tops vorige week. Hij zegt erbij dat hij de stelling niet wetenschappelijk kan onderbouwen: het gaat om een beredeneerde schatting.

Met name de voorstanders van het legaliseren of reguleren van de wietteelt hebben de afgelopen jaren kritiek geuit op de rekensommen uit het rapport Integraal Appèl. Zij vinden dat politie en justitie om strategische redenen overdrijven.