Zo'n 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts.
Volledig scherm
Zo'n 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. © ANP XTRA

Snotteren, hoofdpijn, niezen en verstopte neus: het hooikoortsseizoen breekt aan

Juist nu we allemaal extra beducht moeten zijn op hoesten en niezen (in de elleboog!), breekt het hooikoortsseizoen aan. Dat betekent nog meer niesbuien voor een deel van de bevolking.

Hooikoorts, Pollinosis zoals de medische aanduiding luidt, is een allergische reactie op stuifmeel, pollen van planten en bomen die door de wind worden verspreid. Noch met hooi, noch met koorts heeft hooikoorts iets te maken. De enige referentie is het hooi, waar mensen in dit seizoen last van hebben. Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft last van hooikoorts.

Eczeem en brandende ogen

Koorts is doorgaans geen symptoom. Brandende ogen, niezen, verstopte neus, -oren en -holtes zijn dat wel. Net als hoofdpijn, vermoeidheid, rode ogen, eczeem en enkele andere nare bijverschijnselen als astma, maagklachten en gevoeligheid voor licht.

Quote

Na een levenlang snotteren en tranen kun je na je 55ste ineens klachten­vrij zijn. Garanties zijn er helaas niet

In veel gevallen ontstaat hooikoorts met allergieën, langzaam en in opbouwende mate. Tussen je 8ste en 25ste levensjaar komt het tot uiting. Ben je inmiddels de 40 gepasseerd en heb je geen idee wat het is, dan ontspring je waarschijnlijk de dans. De mate waarin mensen last hebben van hooikoorts, neemt meestal af bij het ouder worden. Na een levenlang snotteren en tranen kun je na je 55ste ineens klachtenvrij zijn. Garanties zijn er helaas niet.

Bij de drogist zijn tal van receptvrije middeltjes te koop. In veel gevallen is het een kwestie van uitproberen en hopen dat een van de middeltjes effect heeft. Neussprays, veel gebruikt, remmen het vrijkomen van de antistoffen op pollen. Soms biedt een gang naar de huisarts uitkomst.

Berkenbomen

Nu hebben vooral de mensen met een allergie voor berkenbomen veel last. Na de afgelopen natte periode, maken deze bomen in zonnige en droge omstandigheden volop pollen aan. Mensen die last hebben van grassen en kruiden, hebben het nu iets rustiger. In een filmpje op Buienradar.nl tipt weerman Maurice een opmerkelijk huis-tuin-en-keukenmiddeltje. In pissebedden schijnt een stofje te zitten dat hooikoorts onderdrukt.

Buienradar.nl met een overzicht van (te verwachte) pollenoverlast. Pollennieuws.nl geeft naast het overzicht nog tal van adviezen.

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.