Volledig scherm
IPTCBron Hollandse Hoogte

Snelle groei oorzaak problemen Avans

BREDA - Een organisatie die het groeiende aantal studenten niet kon bijbenen en medewerkers die zich onvoldoende aanpassen aan de eisen die een grotere organisatie met zich meebrengt. 

Dat zijn de conclusies van het onderzoek dat het college van bestuur van Avans Hogeschool de afgelopen maanden heeft laten uitvoeren bij de Avans School of International Studies (ASIS). Dit meldt Punt Avans, het online magazine van Avans Hogeschool.

Deze zomer bleek uit het jaarverslag van het college van vertrouwenspersonen van Avans dat in 2016 bij ASIS 17 meldingen over ongewenste omgangsvormen waren binnengekomen, op een totaal van 65 meldingen binnen de hele hogeschool. ASIS werd gevolgd door de Academie voor Marketing en Business Management waarover 6 meldingen binnenkwamen. 

Nader onderzoek

Omdat in 2016 de directie van ASIS in een werkbelevingsonderzoek onvoldoende scoorde en medewerkers in 2014 ook al ontevreden waren, besloot het college van bestuur de zaak nader te laten onderzoeken.

Uit het onderzoek, waarvan de conclusies afgelopen week aan de medewerkers van ASIS werd gepresenteerd, bleek dat de organisatie bestond uit ‘een hechte groep medewerkers, die gewend was om beslissingen in consensus met de hele groep te nemen, flexibel en wendbaar te zijn en daarmee tot op het laatste moment wijzigingen te kunnen doorvoeren in het programma en het rooster’. 

Het lukte de directie niet om de organisatie aan te passen aan de eisen van een groeiende academie met als gevolg toenemende werkdruk en onduidelijke besluitvorming. ‘Dit gaf ruimte aan medewerkers voor privileges uit het verleden’, aldus het rapport.

Interim-directeur

Inmiddels is de zittende directeur eind september opgestapt. Het college van bestuur wil tijdelijk een interim-directeur aanstellen die de nieuwe organisatie op de rails moet zetten. Daarnaast krijgt de zittende adjunct-directeur de komende tijd versterking van Dominique Majoor, sinds 1 januari 2016 directeur van de pabo van Avans. De voornaamste taak van dit duo is het bewaken van de onderwijskwaliteit.

Een woordvoerder van Avans Hogeschool laat weten dat de exacte inhoud van het rapport intern is en blijft.