Volledig scherm
Op de fiets in de Etten-Leurse Grauw Polder.

Sneeuwinfarct verwacht in Brabant, vanaf 12.00 uur code oranje: 'Werk vanuit huis'

ETTEN-LEUR - Een nieuw sneeuwgebied koerst op Nederland af. Daardoor gaat het maandagmiddag en -avond opnieuw sneeuwen. Weerplaza spreekt van ’een uitzonderlijke weersituatie’ en verwacht dat onze regio te maken krijgt met een zogeheten sneeuwinfarct.

Weerplaza verwacht in onder meer Brabant aanhoudende sneeuwval, mogelijk oplopend tot 15 centimeter verse sneeuw. De meeste sneeuw valt in de middag en tijdens de avondspits. De situatie op de wegen kan daardoor extreem lastig worden, verwacht het weerinstituut.

Code oranje

Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuiden het land binnen. Als eerste zijn de zuidelijke provincies aan de beurt. Daar geldt vanaf het middaguur code oranje.

Het is een bijzondere weersituatie die niet heel vaak voorkomt, zeggen de meteorologen. ,,De weersverwachting is gebaseerd op de laatste weerkaarten en niet bedoeld als paniekzaaierij. Ons advies: mijd het verkeer morgenmiddag en -avond als dat tot de mogelijkheden behoort.” Ook Rijkswaterstaat adviseert: werk als het kan vanuit huis. 

Witte zondag

Vanuit het zuidwesten trokken zondag forse sneeuwbuien over. Op sommige plaatsen viel tot wel 15 centimeter sneeuw. Aan het begin van de middag slibden de Brabantse wegen dicht, op de snelwegen kwam het verkeer traag vooruit. Vooral de A58 was zeer slecht begaanbaar. Op een paar ongelukjes na viel de schade in West-Brabant mee.

Leuke sneeuwfoto's? Upload ze in ons album.

Volledig scherm
Snelweg A58 bij Etten-Leur was slecht begaanbaar. Foto : Gerard van Offeren / Pix4Profs.

Treinverkeer ontregeld

De NS laat maandag in elk geval minder treinen rijden vanwege de verwachte sneeuw in de middag en avond. Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers zeer groot zijn, verwacht het spoorbedrijf. Reizigers krijgen het dringende advies om hier rekening mee te houden en hun reis hierop aan te passen. 

Het treinverkeer raakte zondag al op meerdere plaatsen in het land flink ontregeld als gevolg van de winterse neerslag. In het begin van de dag viel het nog wel mee, maar in de loop van de dag is het meer gaan sneeuwen, waardoor er meer oponthoud was.

Volledig scherm
De strooiwagens gaan de weg met sneeuwschuivers. Kleinere tractoren maken de fietspaden sneeuwvrij, zoals hier aan de Generaal Maczekstraat in Breda. © Johan Wouters
Volledig scherm
Hardloper betreedt de besneeuwde paden van de Grauwe Polder in Etten-Leur.
Volledig scherm
Veel harder dan 29 km/u was niet verantwoord op de West-Brabantse wegen.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Negen uur meelopen in de jeugdkliniek: bullshit doorprikken in de verslaafdenzorg
    zomerserie

    Negen uur meelopen in de jeugdkli­niek: bullshit doorprik­ken in de verslaaf­den­zorg

    HILVARENBEEK - 08.05 uur. Vrolijk fluiten vogeltjes op het terrein van Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Statige witte gebouwen omgeven door uitgestrekt groen. Maar hé, geen tijd om te lummelen, strak programma vandaag. Snel een kop koffie en dan de tas in een kast proppen. Alleen de telefoon mag mee naar binnen, maar wel graag uit het zicht houden. Geen buitenwereld hier, niks wat afleidt.