Volledig scherm
© DG

Sneeuw in West-Brabant: mooie winterse plaatjes (fotoalbum)

ETTEN-LEUR - In diverse delen van West-Brabant werden mensen vrijdagochtend wakker in een witte wereld. Op bijna alle plaatsen in het gebied is afgelopen nacht een laagje sneeuw gevallen dat bij het ochtendgloren zorgt voor een winterse aanblik.

In een groot gedeelte van het land heeft het gedurende enige tijd gesneeuwd, waarbij de zwaarste sneeuwval in het oosten van het land was. In West-Brabant is het op de meeste plaatsen boven nul graden, waardoor de sneeuw langzaam smelt.

De ochtendspits was iets zwaarder dan normaal. Onder andere op de A58 en A17 liepen de files flink op, maar zover bekend gebeurden er geen ongelukken in West-Brabant. Verder naar het oosten waren er meer problemen. Zo was er een ongeval bij Waalwijk en schoven meerdere vrachtwagens van de oprit naar de A2 bij Kerkdriel.

Donderdagavond kondigde het KNMI al code geel af voor het hele land, met de vele ongelukken door gladheid van afgelopen zaterdag nog vers in het geheugen.

Treinen
De Nederlandse Spoorwegen en ProRail zetten vrijdag extra personeel in en nemen een aantal maatregelen om zich tegen het aangekondigde winterweer te verweren. De NS raadt reizigers aan om voor vertrek 'naar buiten te kijken' en de berichten van de NS over de dienstregeling te checken.

ProRail heeft vrijdag extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven paraat staan. Ook worden treinen behandeld door anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol ingespoten zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo wordt voorkomen dat wissels blokkeren of treinen beschadigd raken. Later vrijdag worden vooral in de kustprovincies zware windstoten verwacht. Boven land van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur. Maakt u mooie sneeuwfoto's? Stuur ze naar ons in. Scroll helemaal naar beneden voor het fotoalbum.

Volledig scherm
In Bergen op Zoom valt een pak sneeuw. Donderdagavond rond 23.00 uur ligt er al circa 3 cm. © Hanneke Mathijssen
Volledig scherm
De moeierboom in Etten-Leur © Ginopress
Volledig scherm
Sneeuwval in Breda rond 23.30 uur op donderdag. © Perry Roovers/MaRicMedia