Volledig scherm
Met slimme apps kun je de file vermijden (archieffoto)

Sluiproutes of bellen met je oma: zo overleef je de file

Op de West-Brabantse snelwegen staan dit jaar 20 procent meer files dan vorig jaar, maar het duurt nog een paar jaar tot er extra asfalt wordt aangelegd. Met het winterweer in het vooruitzicht lijkt het erop dat we voorlopig nog wel even vaststaan. Dat je misschien beter de trein kunt pakken, thuis kunt werken of kunt carpoolen, had je waarschijnlijk zelf al bedacht. Als dat geen optie is, kun je met deze tips proberen er toch nog het beste van te maken.

1. Slimme apps
Je telefoon weet tegenwoordig vaak nog beter waar het vaststaat dan de filelezers van de ANWB. Google Maps en Flitsmeister zijn het meest nauwkeurig. Google Maps rekent voor je uit of je met een sluiproute misschien sneller op de plek van bestemming bent. Flitsmeister geeft allerlei extra informatie, zoals waar je moet opletten voor snelheidscontroles als je het gaspedaal wel in kunt trappen. De app maakt gebruik van de meldingen van andere gebruikers (dat zijn er 1 miljoen in Nederland), dus je bent ook op de hoogte van slipgevaar, een naderende ambulance of obstakels op de weg.

2. Niet van baan wisselen
Als zelfs de apps niet meer mogen baten en je alsnog moet aansluiten in de rij, is het verleidelijk om te proberen dan toch binnen de file de ‘snelste route’ te kiezen. Niet doen, zeggen vrachtwagenchauffeurs die dagelijks uren in de file staan in de regio. “Geef elkaar de ruimte en ga niet de hele tijd van baan wisselen”, zegt vrachtwagenchauffeur Jeroen Geers (24) uit Bergen op Zoom. “Door dat soort acties moeten de mensen achter je hard op de rem en dat geeft een kettingeffect.”

3. Niet met je telefoon spelen
Hoe verleidelijk ook: laat je telefoon met rust als je in de file staat. Als het muurvast staat lijkt een appje sturen geen probleem, maar ondertussen heb je het niet meteen in de gaten als je weer een stukje kunt rijden. “Mensen zijn heel erg afgeleid”, zegt vrachtwagenchauffeur Michael Neele (29) uit Roosendaal. “Ik zie als ik uit het raam kijk in de file dat echt bijna iedereen met z’n telefoon bezig is.”

4. Filevermaak
Daar sta je dan. Muurvast. Gelukkig is er best wat filevriendelijk vermaak. Luister eens naar een podcast waar je anders niet aan toe komt of bel (handsfree natuurlijk!) met je oma. Of als je gezelschap hebt, kan een ouderwets filespelletje ook geen kwaad. Heb jij de eerste Twingo al gespot? En wie vindt het eerst iemand die terugzwaait?