Volledig scherm
Beeld van het filmpje van de mishandeling in Eindhoven.

Slachtoffer kopschoppers-mishandeling ongewild hoofdpersoon in film over incident

EINDHOVEN - En weer dreigt Rob de regie over zijn leven te verliezen. Drie jaar geleden kreeg hij de hoofdrol in een affaire die heel Nederland schokte, toen hij slachtoffer werd van grof geweld op de Vestdijk in Eindhoven. Nu krijgt hij weer die hoofdrol, letterlijk, in een film over zijn mishandeling. De film heeft een maatschappelijk doel, zegt de regisseur. Maar Rob weet van niks.

Hij was aan het vissen toen een maat hem er op wees. Dat er een film komt over hem en de jongeren voor wie het woord kopschoppers is bedacht. De affaire deed hem veel pijn maar hij had het afgesloten. En nu hoort hij opeens dat er een film komt. Die om hem draait. Hij is niet in een diep dal gestort. Maar: het doet hem wel wat. En daarom praat hij, een keer, over die zwarte, vreemde tijd. Hij deed het nooit eerder. Maar hij heeft wat te zeggen, en te vragen. Zijn boodschap: laat hem met rust. Zijn vraag: hoe komt iemand er op om een film te maken, zonder dat te vragen, te zeggen? „Je zou op zijn minst een telefoontje verwachten."

De regisseur, Gerson Oratmangoen,voelde zich niet geroepen om contact op te nemen. "Het wordt geen documentaire. Het incident is inspiratie-punt, verder is het mijn visie, een poëtische vertelling. De oorlog is ook inspiratie voor films, dan ga je ook niet iedereen bellen die er in gevochten heeft.”

Zinloos geweld
In de film heet Rob opeens Eddy en wordt hij geholpen door een voorbijganger, die later zijn vriend wordt. Thema’s zijn zinloos geweld, drank en drugs, en vooral de rol die games en de media spelen bij loskomende negatieve energie. „Niks mis met aandacht voor zinloos geweld, hoe meer hoe liever. Maar waarom mijn verhaal, achter mijn rug om? Het, ehh, getuigt niet van klasse en als het project zo begint, weet ik niet wat ik moet verwachten. Ik heb het altijd buiten de deur kunnen houden, en had nu graag zelf beslist of die open kon.”

Indrukwekkend verhaal
Omroep Brabant gaat meebetalen aan de film en deze uitzenden. „Het is een indrukwekkend verhaal en wij vinden het belangrijk dat het verteld wordt. We hadden een goed gevoel bij de makers en hebben er vertrouwen in”, zegt Lout Donders, hoofd varia bij de omroep.