Volledig scherm
© Thinkstock

Scheefhuurders wonen vooral op platteland; hoe is het in West-Brabant (graphic)?

ETTEN-LEUR - Scheefhuren is niet louter een stads probleem. In West-Brabant zijn vooral in de gemeenten Rucphen, Drimmelen en Werkendam veel mensen die veel verdienen, maar toch in een goedkope sociale huurwoning wonen. In Werkendam heeft 24,1 procent van de huurders een te hoog inkomen voor het huis dat ze huren. Ter vergelijking in Roosendaal verdient 11,7 procent te veel.

Dit blijkt uit het rapport 'Lokale Monitor Wonen'van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Woonbond en Aedes. Hierbij is ook gebruik gemaakt van de gegevens van de Belastingdienst.

Goedkope scheefhuurders
​Goedkope scheefhuurders zijn mensen die een sociale huurwoning bewonen maar inmiddels te veel verdienen om daarvoor in aanmerking te komen. In heel Nederland gaat het om 280.000. De drie gemeenten in Nederland die relatief de meeste scheefhuurders tellen (Vlieland, Oostzaan en het Zuid-Hollandse Molenwaard) zijn alle drie plattelandsgemeenten. Van de sociale huurders in deze gemeenten is 26 tot 31 procent scheefhuurder. In het verleden werd door de politiek aangenomen dat het vooral een stads probleem is.

Alphen-Chaam
Nederland telt ook veel dure scheefhuurders, huishoudens die op basis van hun inkomen eigenlijk in een goedkopere woning zouden moeten wonen. In heel Nederland gaat het om 296.000 in totaal. In West-Brabant wonen vooral in de gemeente Alphen-Chaam veel huurders in een duurder huis, namelijk 23,2 procent.

Vooral de huurders met een te hoog inkomen zorgen voor problemen op de woningmarkt. Deze groep moet eigenlijk doorstromen naar een duurdere huurwoning of koopwoning.