Volledig scherm
Een laag ijs beschermt de bloesemknoppen van fruitbomen. De telers voorkomen zo dat nachtvorst de knoppen beschadigt. Archieffoto ANP © ANP

Schade fruittelers West-Brabant ‘valt mee’

ETTEN-LEUR - De schade die fruittelers in West-Brabant hebben opgelopen door de nachtvorst eerder dit voorjaar lijkt mee te vallen in vergelijking met de situatie in Zeeland en Limburg.

Dat zegt woordvoerder Johan Boonen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). “We hebben nog geen cijfers, maar het is onze indruk dat het met de schade in deze regio meevalt. Pas begin juni kunnen we definitief de balans opmaken”, aldus Boonen.

Grote verliezen

Veel telers in Zeeland en Limburg kampen met grote verliezen door de nachtvorst in april. Boonen: “Het probleem is dat het ter bescherming beregenen van fruitbomen niet overal helpt. In Zeeland is vaak sprake van brak water en dat is hiervoor te zout. Voor West-Brabant geldt dat veel minder.”

In Limburg is er geen brak water, maar daar ging de temperatuur op sommige plekken zodanig naar beneden dat er geen redden meer aan was. Ook zouden daar in Limburg veel type fruitbomen staan die sowieso niet beregend kunnen worden. 

Door de bloesem nat te maken kan deze beschermd worden tegen de nachtvorst. Het water bevriest dan, de bloesem niet.