Volledig scherm
Het hostel in Albufeira waar de meisjes verbleven

‘Sam en Femke waren in vakantiestemming’

BERGEN OP ZOOM - De twee vermiste meisjes Sam en Femke (beiden 16) hebben in Albufeira overnacht in het hostel Rich & Poor, in het centrum van de Portugese kustplaats. Eigenaresse Fatima vertelt over haar ontmoeting met de tieners. „Ze stonden afgelopen vrijdag laat in de middag aan de deur en konden nergens terecht. Alle andere hostels zijn dicht. Normaal gesproken zouden we jongeren van deze leeftijd niet toelaten zonder begeleiding van een volwassene, maar ik vond het niet verantwoord om ze weer de straat op te sturen. Daarom heb ik ze toch een kamer gegeven.”

Volgens Fatima waren Femke en Sam alleen. „Er was niemand bij hen. Geen vreemde mannen hoor”, klinkt het lachend door de telefoon. „Ze waren heel erg vrolijk, alsof ze vakantie aan het vieren waren. Ik heb hen de speciale meisjeskamer gegeven. Ze hebben daar van niemand bezoek gehad. Er waren verder sowieso geen andere gasten in mijn hostel.”

Fatima kan naar eigen zeggen niets zeggen over de aangehouden 34-jarige Nederlander. „Wat ik wel kan zeggen, is dat hij hier niet geweest is. Voor de rest houd ik mij aan de afspraak die ik met de politie heb gemaakt.”
Fatima begrijpt de onrust bij de familie in Nederland heel goed. „Ik en mijn compagnon zijn allebei zelf moeder. God, je moet er toch niet aan denken...”

Gelijk gebeld
De eigenaresse heeft direct na het inchecken van de tieners en de vaststelling dat zij minderjarig waren op internet gezocht naar informatie. „Toen kwam ik erachter dat de meiden in Nederland vermist werden, heb ik onmiddellijk de politie gebeld. Zo is het balletje gaan rollen.”

Fatima zegt verder erg opgelucht te zijn dat het zo is afgelopen. „Dit is een bekend en geliefd hostel. Het geeft een heel goed gevoel dat wij op zo’n positieve manier een duit in het zakje hebben kunnen doen.”