De informatiepanelen in Eindhoven verwijzen naar de Europese Boom van het Jaar-wedstrijd waar de Heksenboom aan meedoet.
Volledig scherm
De informatiepanelen in Eindhoven verwijzen naar de Europese Boom van het Jaar-wedstrijd waar de Heksenboom aan meedoet. © RV

Rotterdamse steun voor Europese strijd Heksenboom Bladel

BLADEL - De Heksenboom Bladel doet het goed als de Nederlandse kandidaat voor de Europese titel van Boom van het jaar. De boom staat nu vijfde. Stemmen kan nog tot 29 februari. 

De informatiepanelen in Eindhoven verwijzen naar de Europese Boom van het Jaar-wedstrijd waar de Heksenboom aan meedoet.
Volledig scherm
De informatiepanelen in Eindhoven verwijzen naar de Europese Boom van het Jaar-wedstrijd waar de Heksenboom aan meedoet. © RV

Rob Raijmakers, de beheerder van landgoed ten Vorsel in Bladel, houdt het Europese stemmenverloop voor de Boom van het Jaar trouw bij. ‘Zijn’ Heksenboom stond een week geleden nog zevende, nu vijfde. ,,Dat is mooi, maar we gaan natuurlijk voor de winst.” 

Elke provincie droeg vorig jaar een boom voor als kandidaat voor de landelijke race. Het gaat niet zozeer om de mooiste boom, maar om de boom met het meest markante verhaal. In oktober versloeg de Bladelse beuk met zijn verhaal rond de heks Zwarte Kaat op het nippertje de Rotterdamse Lijnbaanplataan (‘die de oorlog overleefde’). De Kempische knoest werd winnaar met 9840 stemmen, 628 meer dan de concurrent in de Maasstad.  

Beetje van ons

Ronald Loch werkt bij de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam en is daar bomenadviseur. Hij zat bij het campagneteam van de Rotterdamse boom. ,,Het was lekker spannend. We vonden het een leuke strijd. Jammer natuurlijk dat wij geen winnaar werden, maar we gunnen het Brabant ook graag. Trouwens, de Heksenboom is nu de Nederlandse kandidaat en daarmee is hij ook een beetje van ons. Van tegenstanders worden we medestanders.”

Meer bewust

Loch heeft veel waardering voor de wedstrijd, zowel nationaal als Europees. Hij heeft de gemeente Rotterdam gevraagd de Heksenboom in de huidige strijd te steunen. ,,Rotterdam heeft ruim 160.000 bomen op de lanen, straten, pleinen en parken staan. In de bosplantsoenen staan er nog eens een half miljoen. Je kunt stellen dat er voor iedere Rotterdammer een boom beschikbaar is. Door zo'n wedstrijd kijken we heel even anders tegen een boom aan. Bomen zijn belangrijk voor ons en voor dieren. Daar mag je je best meer bewust van zijn.” 

Spurt

Ronald  Loch, stadsbeheer van de gemeente Rotterdam.
Volledig scherm
Ronald Loch, stadsbeheer van de gemeente Rotterdam. © RV

Dinsdag stond de Heksenboom met ruim 10.000 stemmen op de vijfde plaats. Op de eerste plaats staat de Tsjechische grove den van Chudobínská met 21.000 stemmen. De Kroatische notenboom in Duravar staat tweede met 18.000 stemmen. Raijmakers heeft goede hoop dat ‘Bladel’nog een stevige spurt gaat maken. Sinds kort verschijnt een oproep om te stemmen op de informatie-borden in en rond Eindhoven. De borden zijn beschikbaar gesteld door Eindhoven247. Bovendien zijn grote landelijke organisaties gevraagd aandacht te besteden aan de wedstrijd. 

In de laatste week (van 23 tot en met 29 februari) is de stemming geheim. Dan wordt het actuele aantal stemmen niet op de website gepubliceerd. Er moet op twee bomen gestemd worden. De winnaar wordt op 17 maart in Brussel bekendgemaakt.