Volledig scherm
ANP

‘Reguleren of niet: criminele wietteelt gaat door’

BREDA - Als politici en bestuurders denken dat regulering van de wietteelt voor binnenlands gebruik een einde maakt aan drugscriminaliteit en overlast, komen ze bedrogen uit. Daarvoor waarschuwen tal van specialisten die beroepsmatig vrijwel dagelijks te maken krijgen met hennepteelt en de gevolgen ervan.

„De boeven stoppen echt niet met wietteelt. Er valt veel te veel geld mee te verdienen”, denkt strafrechtadvocaat Erik Thomas uit Breda. Hij wijst erop dat naar schatting van de nationale politie (2015) zo’n 80 procent van de wietteelt in Nederland bedoeld is voor de illegale export. „Die enorme markt draait gewoon door. Regulering zal misschien zorgen voor wat minder kwekerijen in woonwijken, maar een groot effect zal het niet hebben.”

Verslavingsdeskundigen voorspellen dat er ook na regulering een illegale hennepmarkt zal blijven bestaan. Charles Dorpmans van Novadic Kentron in Brabant denkt dat de straathandel zal blijven bestaan: „Al is het alleen maar voor minderjarigen die niet in coffeeshops terecht kunnen.” Toch juicht de deskundige regulering toe, mits er ook veel energie in preventie wordt gestoken: „Vrijgeven is nog geen vrijbrief voor gebruiken.”

De Bredase strafrechtadvocaat Menno Buntsma snapt dat de overheid de ‘achterdeurproblematiek’ van de coffeeshops wil oplossen. „Maar als de staat de productie gaat regelen, verlaag je wel de drempels voor mensen om wiet te roken."