Volledig scherm
Het hoofdkantoor van het ROC West-Brabant, de onderwijskoepel waar het Radius College in Breda onder valt. © Visumar

Radius-affaire roept nu ook vragen op in Den Haag

BREDA / DEN HAAG - Hoe is het mogelijk dat het Radius College in Breda van sommige studenten 2.000 euro aan ‘extra opleidingskosten’ vraagt, terwijl het kabinet 12 miljoen euro heeft vrijgemaakt om mbo-studenten aan te moedigen om een mbo-diploma op hoger niveau te halen? SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint snapt er niets van. Hij wil van minister Jet Bussemaker weten hoe dat zit.

Afgelopen zaterdag publiceerde BN DeStem het nieuws dat Radius-studenten die ‘financieel onaantrekkelijk’ zijn een forse rekening gepresenteerd krijgen. Zo moet worden voorkomen dat opleidingen verdwijnen. 

Oorzaak van deze gang van zaken: mbo-scholen krijgen van de overheid minder geld voor leerlingen die al vier jaar op het mbo hebben gezeten. Die categorie krijgt nu dan ook de rekening gepresenteerd.

Volledig scherm
SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint © Tweede Kamer

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs JOB heeft zich deze gang van zaken aangetrokken. Voorzitter Roosmarijn Dam vindt dat de Bredase school, die onderdeel is van het ROC West-Brabant, 'calculerend en illegaal gedrag' vertoont.

Kwint is vooral verbaasd. Vooral omdat het ministerie 12 miljoen euro extra heeft geïnvesteerd in het laten doorstuderen van mbo-studenten. ,,Acht u het wenselijk dat de betreffende studenten de dupe zijn van dit bekostigingsmodel en in feite zorg moeten dragen voor het behoud van enkele opleidingen op het Radius College?’’ vraagt de socialist dan ook aan minister Bussemaker.

Quote

Dit kabinet is er niet in geslaagd de kansenonge­lijk­heid in het mbo te verkleinen.

SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint

Hij komt alvast tot de slotsom dat de manier waarop het mbo door ‘Den Haag’ wordt gefinancierd ‘niet deugt’. Bovendien constateert Kwint ‘dat dit kabinet er niet in is geslaagd de kansenongelijkheid in het mbo te verkleinen’.

Het SP-Kamerlid leeft in de verwachting dat er op korte termijn een nieuw kabinet aantreedt. Als het zo ver is, wil Kwint dat Bussemaker haar opvolger ‘meegeeft dat mbo- opleidingen voldoende moeten worden gefinancierd’. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Veel eekhoorns en eikels maar weinig libellen en Siberische vogels: dit kunnen we van de herfst verwachten na de droge zomer

    Veel eekhoorns en eikels maar weinig libellen en Siberische vogels: dit kunnen we van de herfst verwachten na de droge zomer

    Veel eekhoorns, bijzondere trekvogels en reeën. Maar ook nog steeds brandgevaar, muggen en mogelijk uitstervende libellen. De droogte van de afgelopen maanden en de hoge temperaturen nu hebben zo zijn weerslag op de herfst. ,,Maar de natuur reageert op haar eigen manier en dan komt het meestal wel weer goed", legt boswachter van Staatsbosbeheer De Kempen, Jos Kerssemakers, uit.