Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Rabo: D66-plan veestapel kost miljarden

EINDHOVEN  - Halvering van de veestapel zou volgens Rabobank zeer ingrijpende gevolgen hebben voor Nederlandse economie.

De halvering van de veestapel zou de Nederlandse economie jaarlijks 3,5 miljard euro kosten. Ook zouden meer dan veertigduizend mensen hun werk verliezen. Dat hebben analisten van de Rabobank berekend naar aanleiding van het plan van D66.

Kamerlid Tjeerd de Groot pleitte maandagochtend in deze krant voor een drastische inkrimping van de veestapel. Als het aantal dieren met de helft wordt teruggebracht, leidt dat volgens De Groot tot een forse afname van de stikstofuitstoot en komt er weer ruimte voor woningbouw. Sinds Raad van State een streep zette door de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) ligt de vergunningverlening zo goed als stil. Dat raakt niet alleen boeren die willen uitbreiden, maar vertraagt ook de bouw van woonwijken, bedrijventerreinen en snelwegen.

In een reactie zegt Rabobank ‘niet eens te zijn toegekomen aan de vraag of het D66-plan haalbaar is’. Een aantal door De Groot gebruikte kerngetallen klopt immers niet, aldus de bank. ,,Appels worden met peren vergeleken.” Volgens analisten van Rabobank – de grootste financier van de Nederlandse landbouw - leidt een halvering van de intensieve veehouderij tot maximaal vijf procent reductie van de stikstofuitstoot. Maar de krimp van de sector zou de Nederlandse economie jaarlijks 3,5 miljard euro kosten. De helft van de werkgelegenheid in de intensieve veehouderij en de bijbehorende keten verdwijnt: meer dan 40.000 arbeidskrachten. Ook zou een halvering van de veestapel een ‘enorme kapitaalvernietiging’ tot gevolg hebben. Eenmalig moet aan activa – stallen, boerderijen – zo’n 4,3 miljard euro worden afgeschreven. Dat is zo’n 1,5 miljoen per bedrijf.

,,Als een halvering van de veestapel dit soort bedragen kost en je komt maar tot een reductie van de stikstofuitstoot van vijf procent, zijn er waarschijnlijk effectievere maatregelen, met minder impact op de boeren en de aanverwante sectoren”, zegt een woordvoerster van Rabobank. 

Waarde

D66 stelt dat de waarde van de intensieve veehouderij voor de economie niet meer dan één procent bedraagt. Dat klopt als het om de primaire sector gaat. De daadwerkelijke waarde is veel groter, aldus Rabobank. ,,Denk ook aan bedrijven die aan de intensieve veehouderij verbonden zijn: veevoeders, slachterijen, eierverwerkers, dierenartsen, etcetera.”

Ook Rabobank zegt af te wachten met welke adviezen de speciaal commissie komt die onder leiding van oud-minister Johan Remkes zoekt naar oplossingen voor de stikstofcrisis. Dit rapport wordt op zijn vroegst eind deze maand verwacht.