Volledig scherm
Selçuk Akinci. archieffoto BN DeStem

Politieke crisis Breda: GroenLinks-wethouder Akinci blijft voorlopig zitten

BREDA - GroenLinks stapt uit de Bredase coalitie. De partij zegt het vertrouwen in de samenwerking met de andere partijen op.

De andere partijen in de coalitie van Breda zijn PvdA, CDA, SP en Breda'97. GroenLinks staat niet achter de uitgezette lijn voor de toekomst van de Bredase musea MOTI en Breda's Museum. Wethouder Selçuk Akinci heeft donderdag na het college-overleg besloten dat hij doorgaat in een demissionaire situatie.

Paul Depla
Burgemeester Paul Depla hoopt dat er snel een stabiele coalitie wordt gevormd. Ëen crisis is nooit goed voor de stad. Wel is het een geluk bij een ongeluk dat dit net voor de vakantie gebeurt, een periode waarin de politiek een tijd stil ligt."

Varianten
'De GroenLinks-fractie is teleurgesteld dat het college nu in zijn raadsvoorstel van 15 juli twee zeer verschillende varianten presenteert voor een vervolg op besprekingen om te komen tot het genoemde nieuwe museaal concept', stelt GroenLinks in een eerste verklaring. 'Eén daarvan wijkt vér af van wat de portefeuillehouder eerder nog, in zijn informatiebijeenkomst voor de commissie maatschappij op 6 juli en de bijbehorende raadsbrief van 8 juli, presenteerde als inhoudelijk beste vervolg.'

Overleven
'We constateren dat de samenwerking van de huidige vijf partijen in een college niet langer alleen gericht lijkt op het realiseren van dat wat het beste is voor Breda. Overleven lijkt voorop te komen staan. Naar onze stellige overtuiging hoort in een goed bestuur van de stad ook geen belangenstrijd door te klinken.'

Onvoldoende basis
'Het spijt ons daarom des te meer te moeten constateren dat er onvoldoende basis is voor het vertrouwen dat de verdere samenwerking in dit verband zal leiden tot een stabiel en daadkrachtig bestuur van de stad.'

Wethouder blijft
Jos Koniuszek, fractievoorzitter van GroenLinks: "De fractie stapt uit de coalitie, maar wethouder Akinci blijft wel zitten. Dat betekent dat de coalitie geen meerderheid meer heeft en dat dus de grootste fractie, de VVD, mag proberen een nieuwe coalitie te smeden."

Beraad
De overige coalitiepartijen gaan in overleg om zich te beraden op de ontstane situatie. De PvdA noemde zich woensdagavond laat 'overvallen' door het besluit van GroenLinks. De VVD liet in een verklaring weten donderdag te willen starten met een nieuw informatieproces. Fractievoorzitter Boaz Adank zal daarvoor als eerste in gesprek gaan met burgemeester Paul Depla.

Lees reacties, analyse en achtergronden rond de politieke impasse in BN DeStem van donderdag 16 juli

Volledig scherm
© Ralph van Wolffelaar
Volledig scherm
Cartoon Eric Elich