Volledig scherm
Diensthond Arko. © Politieteam Oosterscheldebekken

Politiehond Arko gaat van welverdiend pensioen genieten

ETTEN-LEUR/UDEN - Het zit erop voor diensthond Arko. Na zeven jaar trouwe dienst nam het politiekorps Zeeland-West-Brabant donderdag afscheid van de Mechelse herder. Arko gaat van zijn pensioen genieten, bij zijn baasje in Uden.

In mei 2009 haalde Arko het certificaat 'politiehond 1'. ,,Ik was trots, ik was een politiehond. Nog geen echte natuurlijk, maar ik was er niet minder trots om", vertelt de hond in een met een knipoog geschreven afscheidsverhaal op de Facebook-pagina van de politie.

Boeven vangen
De trouwe viervoeter maakte de afgelopen jaren veel mee. ,,In juli 2009 lag ik op een nacht te slapen. Ik hoorde ineens de achterdeur open gaan. Mijn baasje kwam in werkkleding naar buiten. Hij zei tegen mij: werk aan de winkel. (...) Ik hoorde dat er was ingebroken en ze vroegen aan mijn baasje of hij mij kon laten zoeken. Nu was het blijkbaar voor het echt", blikt Arko terug op de allereerste boef die hij mocht vangen.

De Mechelse herder leerde het vak snel. ,,Ik werd een ervaren politiehond. Ik ving kleine en grote boeven. Ik maakte het verschil bij gewapende overvallen, inbraken en zelfs in een moordzaak. Ik mocht aan het werk van Vlissingen tot Tilburg. Ik heb veel meegemaakt."

Manege
Arko zag zijn oude baasje nog geregeld. In de vakantie ging de hond altijd terug naar Uden, waar hij lekker los mocht lopen tussen de paarden op de manege. Daar mag hij nu voorgoed van zijn oude dag gaan genieten.

De tien jaar oude herder wordt nu opgevolgd door politiehond Rex. ,,Ik ben niet de jongste meer. Als ik eerlijk ben ga je die nachtdiensten toch wel voelen. Het is mooi geweest."