Volledig scherm
Illegaal vuurwerk in beslag genomen. © Twitter/@wa_Roosendaal03

'Politie overtreedt regels bij opslaan illegaal vuurwerk'

ETTEN-LEUR - De politie overtreedt de veiligheidsregels bij het opslaan van onderschept illegaal vuurwerk. Dat meldt Omroep Brabant.

Het vuurwerk, dat volgens de politie steeds gevaarlijker en zwaarder wordt, dient te worden opgeslagen in opslagkasten die voldoen aan strenge veiligheidseisen. Omroep Brabant beweert dat de politie die nieuwe opslagkasten nog maar op enkele plekken in Nederland heeft laten plaatsen en dat veel van de huidige opslagplaatsen niet aan de veiligheidseisen voldoen. De politie zegt dat alle bureaus volgend vuurwerkseizoen nieuwe opslagkasten krijgen.

De regionale omroep meldt daarnaast dat politie het illegale vuurwerk soms tegen de regels opslaat bij verschillende politiebureaus. Politiebureau Mijkenbroek (Breda) werd al in 2013 op de vingers getikt, zo blijkt uit controledocumenten. Daar lag onder meer een Cobra van 580 gram opgeslagen. Dat vuurwerk hoort in de zwaarste categorie en zou moeten worden afgeleverd bij de landelijke verzamelbunker in Ulicoten.

Maar omdat niet alle agenten de cursus Indelen en Verpakken hadden gevolgd, zijn hier fouten mee gemaakt. Zo werd ook vuurwerk waar mee geknutseld was wel eens ingeleverd in Ulicoten, waar in die gevallen juist het Team Explosieven Veiligheid (TEV) moet worden ingeschakeld. De politie meldt dat inmiddels alle collega's de cursus hebben gevolgd.