Volledig scherm
© Pieter Broeke003

Pieken in auto-inbraken West-Brabant, in bepaalde wijken is het oppassen geblazen

Diverse politieteams in de regio Midden- en West-Brabant melden via Facebook een opvallend groot aantal auto-inbraken. De regionale politiecijfers geven weliswaar een daling van de inbraakcijfers weer, maar voor bewoners van sommige wijken is het extra oppassen geblazen.

"De laatste tijd is er in verschillende voertuigen in zowel Bergen op Zoom en Halsteren ingebroken", staat op de Facebookpagina van het politieteam Bergen op Zoom.Ook de politie van het team Dongemond (onder meer Oosterhout, Geertruidenberg, en Drimmelen) meldt op Facebook dat er 'nog steeds veel ingebroken wordt in personenauto's'. "Een veel voorkomende wijze is dat het kleine raampje van één van de achterdeuren wordt ingeslagen. Het alarm gaat daardoor niet af!!!', tipt de politie. "Doe de achterdeuren op het kinderslot."

Golf
In Oosterhout is sprake van een golf aan auto-inbraken, met name in Strijen en Dommelbergen. De aandacht van de dieven niet alleen uit naar airbags en navigatiesystemen, maar ook naar waardevolle spullen die eigenaars in hun auto laten liggen. Vol in het zicht soms.

"Wij zien de afgelopen weken een een forse stijging in het aantal auto-inbraken in de wijken Kesteren en Muizenberg in de Haagse Beemden", was het bericht dat het team Weerijs (Breda) eind vorige maand via social media verspreidde. "Tijdens de nachtelijke uren wordt van willekeurige auto's de ruit ingeslagen en worden navigatiesystemen en andere losse goederen weggenomen. Buurtpreventie is verzocht om extra toezicht te houden, maar wij willen zeker ook een beroep doen op uw oren en ogen", luidt het verzoek aan bewoners.

Makkelijk
Het Buurtpreventieteam Dorp & De Beek in Halsteren houdt vier keer per jaar een speciale actie, de ene keer gericht op woningen en weer een andere keer op auto's die niet afgesloten zijn. "Dat doen we in samenwerking met de politie en bijzondere opsporingsambtenaren", zegt coördinator Bram Vriens. "En de laatste keer hadden we toch weer tien auto's die niet afgesloten waren. In een van die wagens stonden tassen vol producten. Het ontbrak er nog maar aan dat de sleutels niet in het contactslot zaten. Zo maak je het de dieven wel erg makkelijk natuurlijk."

Waarschuwen
Hoewel de cijfers ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar regiobreed juist een afname te zien geven van het totaal aantal auto-inbraken, bevestigt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk dat er gebieden zijn waar autodieven nu opvallend vaak hun slag slaan. De diverse teams communiceren daarover én waarschuwen burgers via hun Facebookaccounts. In de eerste zes weken van dit jaar werden in de districten Baronie (omgeving Breda) en Markiezaat (Bergen op Zoom e.o.) 263 auto-inbraken gemeld bij de politie. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 317. Breda springt er met 151 inbraken bovenuit. Opvallend is het relatief grote aantal kraken in de parkeergarage centrum (Markendaalseweg, Q-Park, 12 stuks). Straten met vier inbraakmeldingen zijn onder meer de Grote Spie en de Muizenberglaan in Breda, de Gripkeshof in Halsteren en de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom en Hoogerheide. In de Zorgvlietstraat (Breda) sloegen inbrekers dit jaar al vijf keer toe.

De cijfers per gemeente over de eerste zes weken van dit jaar: Breda (151), Etten-Leur (8), Oosterhout (52), Roosendaal (24) en Bergen op Zoom (25).

WhatsApp
Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.

Volledig scherm
Bram Vriens is coördinator van het Buurtpreventieteam Dorp & De Beek in Halsteren: 'Je moet het de dieven ook niet té makkelijk maken.' © Bram Vriens