Volledig scherm
Persfoto © Philharmonie ZuidNederland

Philharmonie Zuidnederland stopt met cultuureducatie. Het geld is op

DEN BOSCH - De philharmonie zuidnederland stopt na de zomervakantie met cultuureducatie. Zo hoopt het muziekgezelschap een gat van acht ton op de begroting te dichten. Dat zegt cultuurgedeputeerde Henri Swinkels. Het orkest gaat volgens hem door tot het einde van dit schooljaar, maar dan is het voorbij. Op deze manier probeert de philharmonie twee ton te ‘verdienen’.

De gedeputeerde kwam met deze boodschap tijdens een bijeenkomst van Provinciale Staten. Die waren, net als Swinkels, verrast door het nieuws. De provincie heeft het orkest de afgelopen jaren namelijk financieel gesteund, maar dan wel op voorwaarde dat het orkest aan cultuureducatie zou doen.

Quote

Voor mij is dit nieuws ook redelijk vers.

Henri Swinkels, Cultuurgedeputeerde Brabant

Voor Swinkels was de mededeling ‘ook redelijk vers’, dus hij kon de even verbaasde Statenleden (‘Acht ton… Het is nogal wat’) niet meteen vertellen hoe de zaak precies in elkaar steekt. Wel zegt de provinciebestuurder dat hij alles in het werk zal stellen om het muziekonderwijs in Brabant in stand te houden. Met of zonder medewerking van de Philharmonie Zuidnederland.

Het orkest is al langer het doel van bezuinigingen. Het is in 2013 ontstaan uit een fusie van het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonieorkest. Dat door de landelijke overheid afgedwongen samengaan ging gepaard met een forse bezuiniging en heeft bijgedragen aan de financiële problemen waarmee het orkest nu kampt.

Overigens beschouwt het orkest educatie ook als een van haar pijlers. ,,Leerlingen uit het lager onderwijs ervaren de magie van muziek dichtbij en leerlingen uit het voortgezet onderwijs worden unieke ervaringen geboden’’, meldt de website.

  1. Stadsprijs
    Van het land

    Stadsprijs

    BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag was een heel andere dag dan we gewend zijn. Hoewel we ’s ochtends nog gewoon in onze oude kleren op het bedrijf rondliepen, begon de middag met een bezoek aan de kapper om mijn haar op te steken. Toen Caroline en ik vervolgens allebei een galajurk aantrokken en make-up hadden opgedaan, was de metamorfose compleet. Caroline en ik mochten namens FrankenFruit naar het GoBoZ ondernemersgala. Voor de andere familieleden was de overgang van een heel jaar in ‘tuinkleren’, zoals wij dat noemen, naar galakleding iets te groot.