Volledig scherm
Persfoto © Philharmonie ZuidNederland

Philharmonie Zuidnederland stopt met cultuureducatie. Het geld is op

DEN BOSCH - De philharmonie zuidnederland stopt na de zomervakantie met cultuureducatie. Zo hoopt het muziekgezelschap een gat van acht ton op de begroting te dichten. Dat zegt cultuurgedeputeerde Henri Swinkels. Het orkest gaat volgens hem door tot het einde van dit schooljaar, maar dan is het voorbij. Op deze manier probeert de philharmonie twee ton te ‘verdienen’.

De gedeputeerde kwam met deze boodschap tijdens een bijeenkomst van Provinciale Staten. Die waren, net als Swinkels, verrast door het nieuws. De provincie heeft het orkest de afgelopen jaren namelijk financieel gesteund, maar dan wel op voorwaarde dat het orkest aan cultuureducatie zou doen.

Quote

Voor mij is dit nieuws ook redelijk vers.

Henri Swinkels, Cultuurgedeputeerde Brabant

Voor Swinkels was de mededeling ‘ook redelijk vers’, dus hij kon de even verbaasde Statenleden (‘Acht ton… Het is nogal wat’) niet meteen vertellen hoe de zaak precies in elkaar steekt. Wel zegt de provinciebestuurder dat hij alles in het werk zal stellen om het muziekonderwijs in Brabant in stand te houden. Met of zonder medewerking van de Philharmonie Zuidnederland.

Het orkest is al langer het doel van bezuinigingen. Het is in 2013 ontstaan uit een fusie van het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonieorkest. Dat door de landelijke overheid afgedwongen samengaan ging gepaard met een forse bezuiniging en heeft bijgedragen aan de financiële problemen waarmee het orkest nu kampt.

Overigens beschouwt het orkest educatie ook als een van haar pijlers. ,,Leerlingen uit het lager onderwijs ervaren de magie van muziek dichtbij en leerlingen uit het voortgezet onderwijs worden unieke ervaringen geboden’’, meldt de website.

  1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
    Geef uw mening

    Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

    Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?