Peiling: bent u voor- of tegenstander van de avondklok?
Het demissionaire kabinet beslist een dezer dagen over het invoeren van een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een heftige maatregel, die voor veel weerstand zorgt, zowel in de politiek als in de maatschappij. Wat is uw mening over de avondklok? Doe mee aan de korte peiling onderaan dit bericht.
,,Een avondklok is een zeer zwaar middel, voordat je dat gaat doen, moet je heel goed afwegen wat verstandig is”, zei CDA-minister Wopke Hoekstra maandagochtend.
Prognoses van het RIVM over de verwachte effecten zijn daarbij doorslaggevend: helpt het wel bij het afremmen van het coronavirus als iedereen straks verplicht binnen moet zitten ‘s avonds, of is het schieten met een kanon op een mug?
Hoe is het in andere landen?
Een aantal andere Europese landen heeft het ‘zeer zware middel’ al ingezet, met wisselend succes. Zo is in België de avondklok al een lange periode van kracht. In Vlaanderen mogen mensen tussen 00.00 uur en 05.00 uur niet zonder geldige reden naar buiten. In Wallonië geldt de beperking tussen 22.00 uur en 06.00 uur.
De Fransen hebben de strengste avondklok van Europa. Daar moeten alle mensen tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven, tenzij ze een geldige reden hebben, zoals het reizen van en naar werk. De maatregel gold eerst alleen in zwaar getroffen gebieden, maar de Franse regering was zo tevreden over de resultaten, dat het landelijk is ingevoerd. In zowel Frankrijk als Duitsland is het nog niet gelukt om de besmettingscijfers omlaag te krijgen.
De Duitse deelstaten hebben allemaal hun eigen regels en niet overal is een avondklok ingevoerd. De deelstaten die grenzen aan Nederland, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, hebben geen algehele avondklok. In Noordrijn-Westfalen is die alleen van kracht in zwaar getroffen gebieden.
Ook in Tsjechië, Cyprus, Italië, Spanje, Roemenië, Letland, Luxemburg en Slovenië is een avondklok van kracht. Portugal heeft sinds vrijdag een volledige lockdown afgekondigd, daar mogen mensen de hele dag alleen met een geldige reden de straat op.
Sportkoepel vreest voor volksgezondheid
Sportkoepel NOC*NSF vreest dat met de invoering van de avondklok de volksgezondheid in het gedrang komt, omdat het sportaanbod in het land voor een groot deel zal stilvallen. ,,Het is duidelijk dat het voor de vitaliteit en weerbaarheid van iedereen in Nederland niet goed zou zijn als de weinige sportmogelijkheden die er nog zijn, nog meer worden beperkt.”
Ook wordt gevreesd dat mensen met problemen van psychische aard door een avondklok verder in de problemen zouden komen. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam pleitte eerder al voor ‘bijzondere aandacht’ voor deze groep. ,,Daarom ben ik voor een regeling, zodat uitzonderingen mogelijk zijn‘’, stelde ze.
Deze peiling is gesloten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn tHans
Moet dat nou, naar Amerika voor het bijwonen van een WOII-herdenking?
Veghel -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Minder lezen? BoekBankHank merkt er niets van: ‘Ik vind het heerlijk om te verdwalen in een andere wereld’
HANK - Dieneke Hoppenbrouwers was zaterdag stipt om tien uur bij BoekBankHank om te voorkomen dat haar lievelingsboeken al zouden zijn weggegrist. Had zomaar gekund, want lezen blijkt nog altijd heel populair.Hank -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Politiebaas Lisette van Os gooide drones, dna-spray en afgepakte Duitse huurwagens in de strijd tegen criminaliteit in Roosendaal
ROOSENDAAL - Als Lisette van Os in augustus 2020 aantreedt als baas van het ‘rustige’ politiegebied Roosendaal, kan ze niet bevroeden welke vuurdoop haar te wachten staat. Na amper drie maanden draaien de landelijke nieuwscamera’s bij de eerste grote vuurwerkrellen in Roosendaal, in de Philipswijk en Langdonk.Roosendaal, Halderberge, Rucphen, Moerdijk
-
PREMIUM
Kroegen Helmond tot hun nek in de problemen: 'Het nachtleven hier ligt op zijn gat’
Helmond -
-
-
PREMIUMcolumn
Column Henk Mees | Stil protest svp, na elke Russische zege in Rosmalen
Columnist Henk Mees beschrijft elke week wat hem opvalt op, naast en ver buiten de velden. Dit keer over het internationale tennistoernooi in Rosmalen. ‘Wat moeten de Russen nog meer aanrichten in Oekraïne voordat het sportpubliek afstand neemt van de rolmodellen van Poetin?’Rosmalen -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.