Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten die zijn opgepakt tijdens de stalbezetting in Boxtel worden vrijgelaten op het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. © Rob Engelaar

Partij voor de Dieren haalt uit naar overvallen boer in Boxtel: 'We hebben zieke en dode varkens gezien’

BOXTEL - Niet alleen de activisten hebben maandagavond de wet overtreden door een varkensboerderij in Boxtel urenlang te bezetten, ook de eigenaar van het bedrijf heeft zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Dat is althans de stellige overtuiging van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. ,,We hebben beelden van zieke en dode dieren gezien.”

Esther Ouwehand, nummer twee op de lijst, doelt daarmee op de beelden die van binnenuit door de activisten zijn gemaakt. Ze komt op basis van die beelden tot de conclusie dat de veehouder zijn varkens onvoldoende zou hebben verzorgd.

Verboden

Ze vraagt zich af of minister Grapperhaus kan reflecteren op de ‘wetsovertredingen die we in de stal hebben gezien’. ,,Want de wet Dieren zegt dat het een veehouder verboden is om dieren de nodige zorg te onthouden.” Minister Grapperhaus laat weten dat het niet aan hem is om hierover enig commentaar te geven.

Volgens Ouwehand is het nodig dat de overheid niet alleen het rechtsgevoel dient als het gaat om de vervolging van de activisten. ,,Ook boeren moeten zich aan de wet houden. Ik vind dat de minister daarop moet reflecteren.”

Standpunt

De Partij voor de Dieren, dat gisteren nog geen standpunt in wilde nemen over deze kwestie, benadrukt overigens dat ze iedere vorm van geweld en intimidatie afkeurt.

,,Ik kan mij goed voorstellen dat de veehouder zich erg geïntimideerd heeft gevoeld”, aldus Ouwehand. Het is volgens haar nu aan de rechter, niet aan de politiek, om de daden van de activisten te veroordelen.

Vrijlating

Van de 76 dierenactivisten die maandag werden aangehouden na de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel zitten er nog vijf vast. Zij weigeren zich te identificeren. Volgens het Openbaar Ministerie zijn 64 dierenactivisten met een dagvaarding naar huis gestuurd. Zij moeten zich verantwoorden voor lokaalvredebreuk. Zeven arrestanten kregen een geldboete.

Voor een politiebureau in Eindhoven, waar de actievoerders vastzaten, heeft een aantal actievoerders zich verzameld om mensen die zijn vrijgelaten op te vangen.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.