Volledig scherm
© Thinkstock

Ouders tienermeisje dat kind kreeg van advocaat: "Kom terug naar huis. Babybedje staat klaar"

De ouders van de 16-jarige A., die een kind kreeg van een 41-jarige Antwerpse advocaat, willen hun dochter terug. "Haar plaats is hier. We hebben een kamer ingericht voor A. en haar pasgeborene", zeggen ze. Of dat zal lukken, hangt af van de jeugdrechter. De tienermoeder verblijft nu op zijn bevel in een gespecialiseerd centrum.

De vader van de baby, advocaat Anthony T. (41), verscheen vorige dinsdag voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Twee jaar geleden is hij een relatie begonnen met de toen 14-jarige dochter van Marina (56) en Modest (62). Het tienermeisje is intussen bevallen van een dochtertje. Wederzijdse toestemming of niet, de advocaat wordt door de strafrechtbank vervolgd wegens verkrachting, want A. was nog maar 15 toen ze al zwanger was. Het proces kon dinsdag niet behandeld worden, omdat een deskundigenverslag ontbreekt. Eind mei komt de zaak opnieuw voor.


De ouders van A., en haar tweelingzus, zitten in zak en as. Ze voelen zich in de steek gelaten door het gerecht. Het valt hen zwaar dat ze A. moeten missen, nu ze in een centrum verblijft. Marina en Modest denken vol weemoed terug aan 2011, toen ze naar een rustige wijk in Sint-Job-in-'t-Goor verhuisden. "In die periode kwamen ook de ouders van die advocaat in dezelfde straat wonen", doen ze voor het eerst hun verhaal. "Dat schiep meteen een band. Op het buurtfeest waren we samen de nieuwkomers. Onze oudste dochter studeerde rechten, Anthony was al advocaat. Onze tweelingmeisjes waren toen 11 en zot van paarden. Anthony kocht een eigen paard. Onze meisjes waren natuurlijk geïnteresseerd. Ook tussen ons en die buren klikte het."

Vaderfiguur

De toen 36-jarige advocaat nam de eeneiige tweeling van Marina en Modest mee op pad. "Zelf zijn Modest en ik al wat ouder", zegt de moeder. "Ik was al in de veertig toen de tweeling geboren werd. Eigenlijk had buurman Anthony meer de leeftijd om hun ouder te zijn dan wij. Zo zagen wij dat ook een beetje: Anthony als vaderfiguur voor onze tweeling. Hij kwam hier over de vloer om samen te eten. Hij was een vriend des huizes en we hadden veel vertrouwen in hem."


Dat de advocaat de twee meisjes meenam op uitstapjes, met of zonder paarden, vonden de ouders normaal. De tweelingzus van A. kreeg na een tijdje echter argwaan, toen ze langzaam maar zeker uitgesloten werd. "Op een dag zouden we samen een wandeling maken met de paarden, maar mijn zus A. en Anthony waren alleen vertrokken", getuigt ze. "Dat gebeurde later nog een paar keer. Ik hoorde er plots niet meer bij."

Man van eer

Via buren kregen Marina en Modest ook te horen dat er mogelijk "iets niet klopte" tussen de advocaat en hun dochter. "We wilden het eerst niet geloven", aldus Modest. "Hoe kon dat nu? Een advocaat is toch een man van eer en vergrijpt zich niet aan een meisje van 14. Dat dachten wij toch. Op een dag wilde A. 's avonds laat absoluut nog naar de paardenwei. Ik stuurde haar tweelingzus mee, maar een halfuur later kregen we telefoon. De politie had A. meegenomen, nadat Anthony agenten een sms van haar had laten lezen. Daarin had ze geschreven dat het thuis niet meer leefbaar was en dat ze zelfmoord wilde plegen. Wij stonden aan de grond genageld. We begrepen het niet en voelden ons misdadigers."


A. werd in een opvangcentrum in Antwerpen geplaatst, op bevel van de jeugdrechter. Tegen advocaat Anthony was intussen een klacht ingediend door de familie van A. Het gerecht startte een onderzoek en legde hem een contactverbod op. Toch bleven A. en hij elkaar stiekem ontmoeten. Het meisje mocht de instelling verlaten om naar school te gaan en moet nu en dan gespijbeld hebben om haar vriend te kunnen zien. Ze raakte in het voorjaar van 2016 bovendien zwanger van de advocaat. Dat kwam pas aan het licht toen ze in de zomervakantie weer bij haar ouders mocht inwonen. "Op het einde van de vakantie werd ze ziek", vertellen Marino en Modest. "Ze stopte niet met overgeven. We brachten haar naar het ziekenhuis. Daar stelden artsen vast dat ze in verwachting was. Al bijna vier maanden. Ze had het nog tegen niemand durven te zeggen. Daarna is ze thuis weggelopen. Ze stuurde een berichtje: 'Sorry, ik ben zwanger. We willen trouwen en jullie moeten toelating geven.' We waren erg boos. Niet op onze dochter, wél op de advocaat die haar niet alleen had weggehaald bij ons, maar haar ook nog met een kind opzadelde. Onze dochter werd door hem én zijn entourage gebrainwasht."

Meter en peter

Hoe moeilijk ook, Marina en Modest hebben sinds de plaatsing van hun dochter altijd contact gehouden met haar. In de weekends verblijft ze ook bij hen. "We hebben nog pakjes met doopsuiker gemaakt", getuigt de moeder. "A. wilde dat Anthony bij de bevalling zou zijn. Daar hebben we uiteindelijk aan toegegeven. Toen ze in het ziekenhuis van Turnhout was opgenomen om te bevallen, belde ze ons dat haar water gebroken was. Ik wilde meteen naar haar toe, maar dat mocht niet. De moeder van Anthony zou er zijn. Wij tellen dus niet mee. De ouders van Anthony zijn ook de meter en peter van het kind. Zo staat het toch op het geboortekaartje."


"Het is ook onze kleindochter, hè. Dat kindje kan er niets aan doen dat ze in deze situatie op de wereld gekomen is. Ze lijkt ook zo sterk op A. We zouden niets liever hebben dan dat ze met haar baby bij ons komt inwonen. Haar kamer is heringericht, met een mooi kinderbedje. We staan altijd klaar voor haar, wat er ook gebeurt." Ook haar tweelingzus wacht vol ongeduld op haar definitieve terugkeer. "Als tweelingzusjes deden we altijd alles samen, maar plots was ik alleen. Ik hoop dat onze nauwe band hersteld wordt."


Wat telt voor de jeugdrechter, is het belang van de minderjarige. In dit geval zijn dat er intussen twee: A. en haar pasgeborene. Mocht na een sociaal onderzoek blijken dat A. en haar kindje in goede omstandigheden door Marina en Modest kunnen worden opgevangen, dan kan hij haar spoedig naar huis laten terugkeren. Over het lot van Anthony T. zal de strafrechtbank zich uitspreken.