Volledig scherm
De nummers één tot en met drie. © Chris van Mersbergen/BD

Oude Meester 2016: ondanks Alzheimer nog trouw dansen op spitzen (video)

HELVOIRT - Dini van den Eertwegh uit Helvoirt mag zich Oude Meester 2016 noemen. De 70-jarige balletdanseres wint de wedstrijd voor artistiek talent op leeftijd van Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN de Stem.

Van den Eerthweg kreeg van alle vijftien kandidaten de meeste stemmen. Dini's verhaal is bijzonder omdat bij haar zes jaar geleden Alzheimer werd geconstateerd maar ze nog altijd trouw naar ballet gaat. De aflevering in de krant waarbij Dini van den Eertwegh liet zien nog altijd op haat spitzen te dansen, maakte veel indruk bij de lezers die daarom massaal op haar stemden.

,,70 jaar en dan nog op spitzen! Heel erg knap", aldus Hilde van Baelen. ,,Met zo een positieve denkwijze ben je de absolute nummer 1. Jij bent een voorbeeld voor vele mensen", liet Thom Schoonwater weten. En Carel van Bilderbeek neemt zijn 'petje voor Dini af'.

Dini van den Eertwegh kreeg de prijs donderdag uitgereikt onder toeziend oog van haar familie en alle andere Oude Meesters tijdens een rondvaart die speciaal voor de kandidaten was geregeld.

Volgend jaar begint de zoektocht naar Oude Meester 2017. Meedoen? Dat kan via de website.

Volledig scherm
Oude meesters op een rij. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
De prijs voor Oude Meester 2016. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
De bekendmaking van de winnares van Oude Meester 2016 was tijdens een rondvaart. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
De Oude Meester 2016 werd bekendgemaakt tijdens een rondvaart. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
Oude meesters op een rij. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
Volledig scherm
Winnares Dini ontvangt de trofee. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
Winnares Dini van den Eertwegh. © Chris van Mersbergen/BD
De 71-jarige balletdanseres Dini van den Eertwegh werd donderdag verkozen tot Oude Meester 2016. Het ED, BD en BN/DeStem gingen afgelopen jaar op zoek naar het artistieke talent van Brabant. Uit honderden aanmeldingen van schilders, beeldhouwers en dichters werden 15 finalisten gepubliceerd.
Dini van den Eertwegh (70) uit Helvoirt gaat iedere week trouw naar haar balletles in Den Bosch. En zij is goed. Ballet is haar passie. Toch zit het dansen van voorstellingen er niet meer in. Ze kan de pasjes niet meer onthouden. Vijf jaar geleden werd een progressieve vorm van Alzheimer bij Dini vastgesteld.